Donovaly za misu šošovice

Ešteže sa nájdu osvietení ľudia na prokuratúre v Banskej Bystrici. Na okresnom úrade, medzi starostami či miestnymi poslancami by ste ich zbytočne hľadali.

04.03.2020 10:00
debata (3)

Napriek tomu, že petíciu proti výrubu ďalšieho zdravého lesa v rekreačnej oblasti Donovaly podpísalo 23-tisíc oprávnene rozhorčených občanov.

Ten, kto tam po rokoch zavíta, iste sa chytá za hlavu. Na horských lúkach a pastvinách nahusto nasekali toľko hotelov a apartmánových domov spornej architektúry, že socialistické petržalské sídliská sa oproti tomu topia v zeleni. No developerom, z ktorých niekoľkých najnovšie poznáme i zo súdnych siení, sa to stále máli. Chcú viac a viac. S jedlom rastie chuť.

Najnovšie pripravujú investíciu za 60 miliónov eur: halu s celoročnou prevádzkou lyžovania, snoubordovania a korčuľovania. Rok čo rok sa tam má vystriedať 200-tisíc ľudí! Ešte sa dá pochopiť, keď čosi také vybudovali v Dubaji pre arabských šejkov a zbohatlíkov z cudziny, ktorým sa zunuje morská pláž či preháňanie na štvorkolkách po púšti. Ale tu, uprostred slovenských hôr?

Projektanti diaľnice z Bystrice do Ružomberka sa okrem iného museli popasovať so zabezpečením zdrojov pitnej vody, od ktorej sú závislí obyvatelia Liptova a Horehronia. Koľko pramenistej vody (iná tu nie je) si bude vyžadovať absurdný výkrik najmodernejšej svetovej turistiky?

Miestni funkcionári, ale aj tí dole v mestách a VÚC, chcú predať za misu šošovice ďalší kus nášho prírodného bohatstva. Tak ako to urobili vo Vysokých Tatrách, v Jasnej a podľa jej vzoru sa na to chystajú i na južných úpätiach Chopku.

Vraj dosiaľ všetko išlo hladko, v súlade s územným plánom kraja. Zrejme ani štátna ochrana prírody zase nič nenamietala. Tak prečo ten protest okresnej prokurátorky? Investori to chápu ako „ohrozenie právnej istoty podnikateľského prostredia“. Kam sme to, preboha, dospeli?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investori #Tatry #Donovaly #územný plán #developeri #lyžiarska hala #prokuratúra Banská Bystrica