V sýrskom bludnom kruhu

Sýrska vojna sa cez utečencov znova tlačí do Európy. Režim Baššára Asada sa snaží prevziať kontrolu nad celou krajinou, ktorú stratil takmer pred desaťročím. S pomocou ruských a iránskych spojencov sa k cieľu výrazne priblížil. V ovládnutí severozápadu Sýrie mu však bráni ďalší silný hráč - Turecko.

05.03.2020 20:00
debata (9)

Ankara má v Sýrii vlastné záujmy. Chce si pri hraniciach vytvoriť nárazník proti Kurdom, akýsi protektorát, kam by sa mohla vrátiť časť z vyše tri a pol milióna Sýrčanov, ktorí našli útočisko na jej území. Nedávny postup asadovcov na sever však ohrozil tieto plány, a navyše vyhnal k tureckým hraniciam ďalší milión utečencov.

Prezident Recep Tayyip Erdogan pochopil, že svoj problém musí riešiť v prvom rade so šéfom Kremľa. Bez pomoci Vladimira Putina by totiž Asadova ofenzíva v Idlibe nebola možná. Dúfať v to, že Moskva, ktorá v záujme posilnenia svojho geopolitického postavenia do sýrskej vojny už priveľa investovala, hodí damaského spojenca cez palubu, však Ankara nemohla.

Erdogan sa dnes s Putinom mohol dohodnúť nanajvýš na pravidlách hry, ktoré zabránia prerastaniu ich zástupnej vojny do priameho konfliktu. Viac si Turecko bez cudzej pomoci od Ruska vynútiť nedokáže.

Ankara zúfalo hľadá spojencov. Prostriedky si nevyberá. V prípade Európskej únie siahla po vydieraní, keď Bruselu odkázala, že na to, aby pred utečencami opätovne zavrela bránu do Európy, už popri peniazoch žiada aj podporu v Sýrii.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan