Nedajme sa zaskočiť koronavírusom

Slovensko v strednej Európe najdlhšie odolávalo koronavírusu. Ale v modernej dobe, keď sú na starom kontinente vnútorné hranice otvorené a z ľudí sa stali svetobežníci, sa nič iné nedalo čakať.

06.03.2020 19:00
debata (1)

Po dvoch dobrých správach, že sa u žiaka strednej školy v Bratislave ani u troch ľudí hospitalizovaných v prešovskej nemocnici vírus nepotvrdil, prišla včera jedna zlá z Malaciek: nakazil sa ním 52-ročný obyvateľ z Kostolišťa.

Viac ako 300 podozrení na ochorenie COVID-19 na Slovensku malo spoločného menovateľa. Všetci sledovaní pacienti sa vrátili z Talianska, ktoré sa stalo epicentrom nákazy v Európe, respektíve z Holandska, kde tiež zaznamenali väčší počet chorých.

Najnovší a, žiaľ, potvrdený prípad dokazuje, na čo upozorňovali informácie zo zahraničia. Choroba sa môže preniesť aj sekundárne z človeka, na ktorom sa neobjavujú nijaké príznaky. Nový typ vírusu je teda zákernejší, ako sa pôvodne zdalo. Našťastie, u muža prevezeného z Malaciek na bratislavské Kramáre má ochorenie ľahší priebeh.

Tým, že sme sa až v piatok zaradili medzi drvivú väčšinu európskych štátov, ktoré priamo čelia koronavírusu, dostali sme niekoľko dní k dobru, aby sme sa na túto výzvu doby pripravili aj na základe skúseností okolitých krajín.

Verme, že vláda a ostatné kompetentné úrady urobili všetko preto, aby Slovensko nákazu zvládlo. Vyše troch stovák „falošných poplachov“ v rozličných krajoch preverilo, či a ako sú naše zdravotné zariadenia prichystané riešiť takúto hrozbu, a čo treba urobiť ešte pre to, aby ich nezaskočila komplikovanejšia situácia.

Teraz ide najmä o to, aby neostali zaskočení ľudia, aby nevyvolávali paniku a aby namiesto konšpiračných teórií, ktoré sa šíria éterom, radšej počúvali rady odborníkov. Ich základom je prísna osobná hygiena. Do Talianska hádam dnes nik nepocestuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #choroba #koronavírus #Covid-19 #Kostolište