Jednoducho Putin

Nie je čas na hrdinstvo. V Rusku je potrebné ísť na istotu. Saudská Arábia začala cenovú ropnú vojnu a k prepadu cien čierneho zlata prispieva šírenie koronavírusu.

10.03.2020 20:00
debata (90)

Globálny ekonomický výhľad je problematický a zapojenie Moskvy do vojny v Sýrii a konflikt proti Ukrajine tiež niečo stoja. Heslom dňa je tak slovo stabilita. Na ňu stavil prezident Vladimir Putin.

Ešte nedávno sa pohrával s rozličnými myšlienkami, ako zostať na čele mocenského projektu, ktorý vybudoval. Všetky navrhnuté varianty však mohli viesť k oslabeniu jeho moci, keby podľa momentálne platnej ústavy v roku 2024 Putin skončil na poste hlavy štátu.

Preto sa ruský prezident očividne rozhodol, že na to pôjde jednoducho. Poslankyňa dumy Valentina Tereškovová predložila návrh, ktorý mu umožní kandidovať za prezidenta znovu. A, div sa svete, šéf Kremľa ho podporil. V hre na demokraciu, samozrejme, zdôraznil, že zmeny politického systému musí odobriť ústavný súd.

Ale v skutočnosti už len Kremľu stačí potlačiť prípadné protesty proti pokračujúcemu vládnutiu prezidenta, na čo azda poslúžia aj opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Putina môže návrh zabetónovať na poste hlavy štátu dovtedy, kým mu to zdravie dovolí.

Ruský prezident v tejto chvíli získal, čo potrebuje. V predstihu vyriešil základný rébus, ktorý mohol jeho režim ohroziť. Otázka znela: Kto bude nasledovníkom Putina? Odpoveď je už jasná. Putin.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Kremeľ #Vladimir Putin #Valentina Tereškovová #ropná vojna #ruský prezident #koronavírus