Nová vláda: Očakávania a realita

Dobro zvíťazilo nad zlom a v krajine potom zavládol pokoj a mier... Hoci politika má ďaleko od sveta rozprávok, Igorovi Matovičovi sa v kampani podarilo presvedčiť voličov, že keď dajú svoj hlas „obyčajnému Igorovi z Trnavy“, tak spolu s ním sa na Slovensko vráti právo a spravodlivosť. A keďže dopyt po zmene bol obrovský, tak mu ľudia uverili.

10.03.2020 19:00
debata (40)

Očakávania, že „vláda zmeny“, teraz zatočí s korupciou, sú obrovské. Také jednoduché to však asi nebude. Eufória z novej vlády rýchlo pominie pri predstave, že proti korupcii bude bojovať napríklad Boris Kollár, ktorý by sa mal stať predsedom Národnej rady.

Navyše hnutie Sme rodina by malo rozhodnúť aj o riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (!). Tunajšie podsvetie si nemohlo želať „krajší darček“ ako nominanta, ktorého na tento post navrhne hnutie, ktorému šéfuje človek blízky mafii. To nevymyslíš, to je život! Vzhľadom na to, že úlohou rozviedky a kontrarozviedky je okrem iného kontrolovať mafiánske štruktúry a organizovaný zločin, tak rezort v rukách kollárovcov predstavuje veľké bezpečnostné riziko. Poistkou v tomto prípade je prezidentka, ktorá má pri vymenovaní posledné slovo.

Igor Matovič rozhodne nie je typ človeka, ktorý by sa vyznačoval zmierlivosťou a snahou hľadať kompromis. Vzhľadom na to, že vláda ešte ani nevznikla a medzi kiskovcami a kollárovcami panujú veľmi napäté vzťahy, nový kabinet bude potrebovať presne takúto osobu. Dokáže sa človek, ktorý stále vytváral konflikty, zmeniť na mediátora?

Samostatnú kapitolu predstavuje nominácia Petry Krištúfkovej na post ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny. Keďže jej odbornosť je viac ako diskutabilná, bol by to pľuvanec do očí všetkým ľudom, ktorí sa tejto tematike u nás venujú. Len na samotnom ministerstve alebo v Inštitúte pre výskum práce a rodiny je kvantum fundovaných ľudí, ktorým táto dáma nesiaha ani po členky. Aké sú jej predstavy o dôchodkovej reforme, ktorá bude nevyhnutne nastolená, sa asi nedozvieme. Ani to, akým spôsobom by mali byť zvyšované rodinné prídavky. Hoci pri jej mene visí stále otáznik, bol by to asi najväčší omyl novej vlády.

Pokiaľ ide o ostatné mená, nik asi nebude spochybňovať odbornosť Jána Mičovského, Ivana Korčoka alebo Márie Kolíkovej. Všetko sú to ľudia, ktorí o svojich kvalitách dostatočne presvedčili už v minulosti. Problém je skôr v tom, kto túto vládu bude viesť a aké v nej panujú vzťahy.

Igor Matovič rozhodne nie je typ človeka, ktorý by sa vyznačoval zmierlivosťou a snahou hľadať kompromis. Vzhľadom na to, že vláda ešte ani nevznikla a medzi kiskovcami a kollárovcami panujú veľmi napäté vzťahy, nový kabinet bude potrebovať presne takúto osobu. Dokáže sa človek, ktorý stále vytváral konflikty, zmeniť na mediátora?

Pred Matovičom tak stojí veľká výzva, lebo éra, keď mu stačilo burcovať masy a byť proti niečomu, sa definitívne skončila. Teraz sa bude musieť snažiť „ukočírovať“ veľmi rôznorodú vládu, čo rozhodne nebude ľahké. Ak to nezvládne, tak sa mu rozpadne ako domček z karát. Úzke mantinely programového vyhlásenia vlády, zákonov a rôznych regulatívov budú preňho asi veľmi obmedzujúce a výbuch bude hroziť pri každom probléme, ktorý sa objaví.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #ministerstvo práce a sociálnych vecí #SIS #Igor Matovič #Boris Kollár #Petra Krištúfková #nová vláda