Oslavy budú bez Trumpa

Šéf Bieleho domu sa 9. mája na Červenom námestí neukáže. Donald Trump odkázal do Moskvy, že nepriletí na oslavy 75. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Oficiálny dôvod zatiaľ nie je známy.

11.03.2020 20:00
debata (10)

V novembri minulého roku však poznamenal, že zvažuje svoju účasť: „Oceňujem pozvanie. Je to uprostred politickej sezóny, tak uvidím, či budem môcť, ale rád by som prišiel, keby som mohol."

Čo sa odvtedy zmenilo, že mu to bráni prísť? Nevedno, no dva dni kvôli dĺžke cesty tam a späť by určite neohrozovali jeho snahu o znovuzvolenie. Navyše, keď si rypneme, aj tak neexistuje súper, ktorý by ho dokázal vysťahovať z Bieleho domu. Trump je totiž presvedčený o vlastnej geniálnosti, čo podľa jeho rozmýšľania znamená, že nepochybuje, že v politickom ringu porazí akéhokoľvek vyzývateľa z Demokratickej strany.

Odmietnutie pozvania vyznieva trápne. Vášnivého golfistu Trumpa predsa nezavolali do Ruska na otvorenie golfového ihriska, ale na oslavy najvýznamnejšieho výročia na svete v tomto roku. Je nepredstaviteľné, že by napríklad prezident alebo premiér Izraela, mimochodom, štátu, ktorý Trump veľmi obdivuje, hľadal výhovorku, ako sa vyhnúť oslavám v Moskve, pretože koniec vojny znamenal bodku za utrpením miliónov európskych Židov.

Samozrejme, že oslava na Červenom námestí bude aj o ukážke vojenskej sily režimu Vladimira Putina, ale v prvom rade je to spomienka na hrdinov, čo porazili nacizmus. Na víťazstvo, ku ktorému výrazne prispeli aj americkí vojaci.

Až tak ďaleko však zjavne chápavosť Trumpovej geniálnosti nesiaha…

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #Donald Trump #Červené námestie #oslavy 75. výročia #víťazstvo nad nacistickým Nemeckom