Volebná kampaň sa už dávno skončila, páni

Ústredný krízový štáb určite nie je cirkus, ba ani parlament, v ktorom rečníka zasypávajú injekčnými striekačkami. Najmä nie vtedy, keď na ňom takmer stovka odborníkov rokuje o takej závažnej veci, ako je nákaza, ktorá v celosvetovom meradle prerástla do pandémie.

12.03.2020 19:20
debata (7)

Dezignovaný premiér si zrejme splietol čas i dvere, keď dorazil do vládneho hotela Bôrik. Iste, nie každý politik po vyhraných voľbách ihneď dozrie na štátnika…

Vyčítal dosluhujúcemu kabinetu Petra Pellegriniho, že zaspal a až teraz pristupuje ku krokom, ktoré mal urobiť už pred dvoma mesiacmi. Pripomeňme, že Igor Matovič sa ani po tom, čo bol poverený zostavením novej vlády, o čosi také, ako je koronavírus, nezaujímal.

Jediným ústavným činiteľom, ktorý zdvihol telefón a pýtal sa súčasného premiéra na zdravotné ohrozenia obyvateľstva, bola prezidentka Zuzana Čaputová.

Ešte pred niekoľkými týždňami susedné štáty dohadovali s Čínou, kde táto zákerná choroba vypukla, veľké dodávky zdravotníckeho materiálu. Na karneval v Benátkach a lyžovačku v talianskych Alpách krížom-krážom cestovali návštevníci z celej Európy aj spoza oceánu… Kto to vtedy mohol tušiť?

Bežní ľudia, ktorí podliehajú panike, aj tí, čo sa sami radi označujú za elitu národa, potrebujú dnes nielen silu, ale aj pozitívne myslenie, vzájomnú solidaritu, a najmä zdravý rozum.

Matovič, pozvaný na zasadanie krízového štábu, aby vedel, o čo tam vlastne ide, okamžite rozdával úlohy. Pritom sám prišiel so svojou trochou do mlyna: mobilní operátori majú posielať ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, esemesky, aby zostali dva týždne doma. Za tento geniálny návrh mu bolo patrične „poďakované“.

Richard Sulík išiel na to inou cestou. Súrne zatelefonoval majiteľovi firmy, ktorý uzavrel so štátom zákazku na šitie nedostatkových rúšok, pričom ten z rozhovoru vyrozumel, že nádejný minister financií ho chce od tohto kroku odhovoriť. Dlhé roky sa poznáme, lamentoval predseda SaS, ako mi to mohol urobiť? Podobne horekoval, keď Marian Kočner zverejnil nahrávku z raňajok, na ktorých dohadovali voľbu generálneho prokurátora.

Vtedy bol Sulík šéfom parlamentu… Nuž, niektorí sú nepoučiteľní. Nielen smrteľní politici, ale aj také večné inštitúcie ako pravoslávna cirkev. Až do oznámenia o vyhlásení mimoriadnej situácie na Slovensku v súvislosti s prevenciou pred ochorením COVID-19 tvrdohlavo trvala na tom, že neupustí od pravidelných bohoslužieb.

Volebná kampaň sa už dávno skončila. Vôbec nie je čas na dodatočné meranie svalov a dokazovanie nezávislosti všelijakých „duchovných“ a materiálno-ziskových organizácií či cestových agentúr.

S prezidentkou Čaputovou sa dá len súhlasiť, keď vyzýva politikov, aby odložili osobné spory a predbežné hodnotenia zodpovednosti za súčasný stav. „Teraz veľmi potrebujeme zomknutie a spoluprácu,“ zdôraznila vo svojom vyhlásení. Pritom by sme si mali vážiť odhodlanie lekárov, lekárok a zdravotníckeho personálu, a nie zhadzovať ich úsilie.

Hovorí sa, čo nás nezabije, to nás posilní. Bežní ľudia, ktorí podliehajú panike, aj tí, čo sa sami radi označujú za elitu národa, potrebujú dnes nielen silu, ale aj pozitívne myslenie, vzájomnú solidaritu a najmä zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Pravoslávna cirkev #Igor Matovič #Peter Pellegrini #pandémia #Zuzana Čaputová #koronavírus #Covid-19 #nová vláda #Ústredný krízový štáb