Lekcia pre budúcnosť

Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Koronavírus je nepochybne pliaga, veď sa ním vo svete nakazilo vyše 140-tisíc ľudí a tisíce z nich chorobe podľahli.

13.03.2020 20:00
debata (7)

Už aj na Slovensku sa začína šíriť panika. Obyvatelia vykupujú obchody, vyťahujú rúška, boja sa podávať ruky či chodiť do práce. Napriek tomu v tom možno vidieť aj niečo pozitívne – že to prišlo už teraz a je to "len“ koronavírus.

Úmrtnosť na COVID-19 je totiž pomerne nízka. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) asi 3,4 percenta, čo je síce viac ako pri sezónnej chrípke, no oveľa menej, ako napríklad pri ebole (50 percent), marburskom víruse (25 percent) či SARS (okolo 10 percent).

Slovensko na podobné hrozby nie je pripravené. Dosiaľ ich poznalo iba z katastrofických filmov, hoci v čase teroristických útokov býva také nebezpečenstvo celkom reálne. Možno práve preto je dobre, že prvou výzvou tohto druhu sa stal koronavírus.

Viete si predstaviť, čo by vypuklo, keby sa tu šírila oveľa vážnejšia smrteľná nákaza? Nik by nevedel, ako postupovať, ochromilo by to úrady aj záchranné zložky, celý systém by skolaboval. Vďaka koronavírusu si však takú situáciu vieme predstaviť a naučiť sa, čo treba robiť.

Krízový stav odhaľuje i slabiny, ktoré treba riešiť: nedostatok ochranných pomôcok a nemocničných lôžok, ale napríklad aj otázku, čo by sa stalo, keby pre rozmach pandémie zlyhala doprava a zásobovanie. Slovensko, kedysi potravinovo sebestačné, by sa bez cudzej pomoci nedokázalo ani uživiť.

To všetko sú veci, ktoré koronavírus pomohol odhaliť. Dobre, že o tom vieme. Môžeme sa z toho poučiť, a keby nás nabudúce postihlo čosi podobné, budeme lepšie pripravení. Ak budeme rozumní…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #panika #ebola #nákaza #Ruska #Lekcia #pandémia #koronavírus #SARS #zásobovanie