Buďme všetci zodpovední

„Možno by bolo namieste trochu utlmiť spoločenský nepokoj,“ vyslovil sa v nedeľnom programe TV Markíza profesor Vladimír Krčméry. Naozaj, v rámci Európy sme na tom v počte nakazených koronavírusom relatívne dobre.

15.03.2020 20:00
debata (14)

Určite to však neznamená, že máme povoliť v ostražitosti. Naopak, Pellegriniho vláda prijíma nové, prísnejšie opatrenia. Možno by ani nemusela, keby sme sa inak správali.

Od štvrtka do piatka sa zo zahraničia na Slovensko vrátilo vyše 20-tisíc ľudí, aj z takých krajín, kde COVID-19 vyčíňa oveľa tvrdšie. Koľkí z nich dodržiavajú domácu karanténu? Vnučka vraj chcela starkým urobiť radosť a pri návšteve z Rakúska priviezla i zákerný vírus.

Niektorí chorí zase zatajujú svoju cestovateľskú anamnézu, až kým nenainfikujú zdravotníkov. Našli sa aj takí, čo zaranžovali falošný poplach, len aby si mohli podľa vzoru niektorých politikov nakrútiť „videjko“ s názvom Ako u nás zasahovala záchranná služba!

Už sa začínajú rojiť podvodníci, ktorí hnusne zneužívajú situáciu, vytypujú si opustených seniorov s tým, že im vraj idú domov zmerať teplotu. Jeden mestský poslanec nakluše zo zahraničnej cesty rovno na rokovanie zastupiteľstva. Aj s nevítaným darčekom. A čo si pomyslieť o lamentovaní jednej panej v bratislavskej MHD:

„Tie pomery! Syn ma z Nemecka nemôže prísť ani pozrieť! Vari až na Veľkú noc.“ „To určite,“ pridal sa jej hlučný spolubesedník, ktorý nemal rúško, „veď ide o najväčší kresťanský sviatok, to hranice budú musieť otvoriť!“ No nebudú musieť, vážení, ak sa situácia radikálne nezlepší.

Po finálnom zostavení novej vlády sa z víkendových televíznych debát dá vytušiť, že sa politici trocha upokojili. Vari si konečne uvedomili, že handrkovačky musia ísť bokom a k nečakanej výzve sa treba postaviť zodpovedne. Zodpovednosť sa však očakáva aj od každého z nás.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zodpovednosť #Peter Pellegrini #koronavírus #Covid-19 #Vladimír Krčméry #domáca karanténa #cestovateľská anamnéza