Z Matoviča rebelanta Matovič vladár

Život je len náhoda. Presviedčame sa o tom zas a znova. Ak by sa parlamentné voľby konali najbližšiu sobotu, tak je veľmi pravdepodobné, že výsledok by bol dosť odlišný od toho februárového.

16.03.2020 19:00
debata (34)

Kým pred mesiacom bola témou číslo jeden korupcia, dnes celé Slovensko zamestnáva nebezpečná pandémia. Tým, že vláda prijala relatívne rýchlo razantné opatrenia a premiér Peter Pellegrini v takej napätej situácii dokázal ľudí upokojiť, mnohých (i tých, ktorí ho považovali len za Ficovu bábku) presvedčil, že je mužom na pravom mieste.

V sobotu ráno však jeho úrad preberie Igor Matovič, ktorému sa podarilo presvedčiť voličov, že najlepšie dokáže zatočiť s korupciou. Teraz bude musieť preukázať, že nie je iba rebelant a zabávač, ale aj schopný vladár.

Po voľbách sa mu síce darilo tváriť sa štátnicky, no táto fazóna mu vydržala len chvíľu. V piatok sa na jeho facebooku objavila správa: „Dnes sa budú diať veci. Pohár pretiekol, už stačilo!“ Mohli sme sa iba domnievať, čo týmito slovami chcel povedať, no ak si niekto myslel, že sú adresované končiacej vláde, tak bol na omyle.

Prvá vážna kríza pred vznikom koalície ukázala, že Matovič pôjde vždy nekompromisne za svojím cieľom a nebude brať na nikoho ohľad. Bez rozpakov bude na sociálnych sieťach rozoberať akýkoľvek problém a útočiť na partnerov, ktorí by mu nejakým spôsobom oponovali.

Vyhrážka patrila odbojnému Richardovi Sulíkovi, ktorý si nárokoval post ministra financií. Predseda SaS napokon ustúpil. Prvá vážna kríza pred vznikom koalície však ukázala, že Matovič pôjde vždy nekompromisne za svojím cieľom a nebude brať na nikoho ohľad. Bez rozpakov bude na sociálnych sieťach rozoberať akýkoľvek problém a útočiť na partnerov, ktorí by mu nejakým spôsobom oponovali.

Človek nemusí mať Sulíka práve v láske, no aj ten najväčší odporca neoliberálov asi uzná, že je lepšie mať na poste ministra financií niekoho, kto je racionálny, má aspoň akú-takú predstavu o fungovaní verejných financií a predovšetkým nie je náchylný na populizmus.

Pretože keď raz príde na lámanie chleba a OĽaNO spolu so Sme rodina v snahe zachrániť si klesajúce preferencie odhodia posledné zábrany a začnú rozhadzovať peniaze, bolo by vhodné mať na poste ministra financií človeka, ktorý by bol hrádzou proti takémuto populizmu. Richard Sulík neváhal uzemniť Borisa Kollára a jeho fantazmagórie o budovaní 25-tisíc nájomných bytov z verejných zdrojov uviedol na pravú mieru už v predvolebných súbojoch. Preto je zrejmé, že by to dupľovane dokázal, ak by mal na to i ministerský mandát.

Chybu však urobili aj predstavitelia strán SaS a Za ľudí, keď nevytvorili dvojblok – „koalíciu príčetných“, ktorá by spoločne čelila rozličným nezmyslom, ktoré z dielne zvyšných dvoch populistických koaličných partnerov budú nepochybne prichádzať.

Sulík sa napokon bude musieť uspokojiť s postom podpredsedu vlády a ministra hospodárstva, lebo Matovič sa ukázal ako mimoriadne dobrý vyjednávač. Vo vláde sa mu podarilo obsadiť všetky dôležité kreslá. Okrem úradu premiéra a štyroch iných ministerstiev ovládne OĽaNO aj dva silové rezorty: vnútro a obranu, ako aj spomínané financie.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #Peter Pellegrini #pandémia #neoliberáli #nová vláda