Nebezpeční hazardéri

Stávame sa v súvislosti so šíriacou sa nákazou zodpovednejšími? V poloprázdnej Bratislave je možné zažiť všelijaké výjavy. Človeka bez zakrytých úst stretnete v centre iba výnimočne. Nájde sa však niekoľko „odvážlivcov“ bez rúšok, ktorí sa tradične správajú hlučne. Iste aj preto, lebo hliadkujúcich policajtov tu sotva uvidíte....

17.03.2020 20:00
debata (2)

Vo večerných hodinách sa sem-tam prechádzajú skupinky tínedžerov, medzi ktorými koluje fľaša alkoholu. Krčmy sú zavreté, ale veď v susednom obchode to vyjde lacnejšie… Vari ide o osobné výstrelky. Obrátite sa im chrbtom, pohnete sa od nich ďalej. No čo s takými, čo svojou nerozvážnosťou narúšajú jadro zdravotníckeho systému?

Prídu chorí priamo do ambulancie a zataja nedávnu cestovnú anamnézu alebo to, že ich navštívila vnučka z Rakúska. Hochštapler sa s horúčkou a s požehnaním riaditeľky jednej z najväčších bratislavských nemocníc zase túla po oddeleniach tohto zariadenia a zatĺka, že si užíval dovolenku v Miami. Skutočná profesionalita sa naplno prejaví vo vážnej, vyostrenej situácii. Možno ju však očakávať napríklad od chirurga, ktorý po pobyte v európskom epicentre pandémie nielenže obišiel povinnú karanténu, no nerozpakoval sa operovať? Aj tu sa ukázalo, že je COVID-19 pozitívny.

V týchto prípadoch museli celé kolektívy lekárov a zdravotného personálu na dva týždne stiahnuť z roboty. Pritom už teraz sú ľudia, ktorí bojujú proti zákernému vírusu v prvej línii, značne vyčerpaní. Čo bude, keď nastanú horšie chvíle, ako to tvrdia odborníci? Na takýchto hazardérov so zdravím svojich pacientov a kolegov sa predsa nemôžeme spoliehať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #pandémia #koronavírus