Hranice možností Matovičovho štvorlístka

Po niekoľkodňovom napínaní verejnosti, ktorému predchádzalo naťahovanie sa o post ministra financií, sme sa teda v stredu konečne dozvedeli, ktorí politici „prijali zodpovednosť“ a budú členmi novej vlády.

18.03.2020 19:00
debata (47)

Hoci očakávania pred voľbami boli veľké, už vzhľadom na ich výsledok bolo zrejmé, že ďaleko prekonajú možnosti nového štvorlístka. Virtuálne strany nemajú takmer žiadnych členov, preto nemajú ani kde vziať kvalitných odborníkov.

Azda najviac sa „personálne suchoty“ prejavujú v hnutí Sme rodina. Jediný skutočný politik u kollárovcov – Milan Krajniak – obsadí post ministra práce. Vzhľadom na to, že sa pôvodne špekulovalo o Petre Krištúfkovej, čím bola latka nastavená na najnižšiu možnú mieru, hociktorý iný kandidát môže byť len lepší.

Otázne však je, čo sa dá očakávať od človeka, ktorý sa ako poradca ministra vnútra Daniela Lipšica venoval „boju proti rómskej kriminalite“ a sám seba označil za „posledného križiaka“, a to najmä vo vzťahu k marginalizovaným skupinám.

Stačilo pár dní po voľbách a Sme rodina muselo zredukovať svoje plány na výstavbu sociálnych bytov z 25-tisíc na „niekoľko tisíc“. Rovnaké to bude aj v iných oblastiach. Krajniak bude v nezávideniahodnej pozícii, pretože koronavírus radikálne okreše populistické plány jeho hnutia v sociálnej sfére. V najbližších mesiacoch bude musieť riešiť nielen to, kde zoberie peniaze na 13. dôchodky, ale spolu s celou vládou bude stáť pred problémom, z čoho má Sociálna poisťovňa vyplácať bežné dôchodky.

Hoci očakávania pred voľbami boli veľké, už vzhľadom na ich výsledok bolo zrejmé, že ďaleko prekonajú možnosti nového štvorlístka. Virtuálne strany nemajú takmer žiadnych členov, preto nemajú ani kde vziať kvalitných odborníkov.

Podobne ako Sme rodina trpí nedostatkom odborníkov aj Sloboda a solidarita. Výsledkom je, že budúcim ministrom školstva sa stane Branislav Gröhling. Hoci k tomuto rezortu pristupujú všetky vlády tak, ako keby bol od macochy, spraviť jeho šéfom bývalého vizážistu a majiteľa kaderníctiev sa javí ako zlý vtip. Je pravda, že Gröhling sa angažoval v podpore duálneho vzdelávania (čo je chvályhodné), no vzhľadom na úpadok nášho školstva pred ministrom stoja oveľa vážnejšie úlohy ako iba odborné vzdelávanie.

Pozitívnou stránkou toho, že liberálom „došli ľudia“, je nominácia Ivana Korčoka na post ministra zahraničných vecí. Kritici mu budú asi vyčítať „flexibilitu“, pretože pôsobil ako hovorca MZV za Mečiara, ako štátny tajomník za Dzurindu i za Fica, a teraz bude šéfom diplomacie u Matoviča. Je však zrejmé, že politické strany na Slovensku dlhodobo nemajú kapacity, aby tento rezort obsadili vlastnými odborníkmi, preto siahajú po kariérnych diplomatoch. To je, samozrejme, lepšie, akoby na „zamini“ mala sedieť nejaká „hruštička húževnatá“, ako tomu bolo za spomínaného Mečiara.

Problém nie je Korčok, no skôr to, kto ho nominoval. Skúsený diplomat, ktorý je garanciou našej európskej a transatlantickej orientácie, sa skôr či neskôr dostane do konfliktu s predsedom SaS, ktorý sa netají svojimi euroskeptickými názormi.

To sú asi najväčšie personálne mínusy a plusy novej vlády. Keďže väčšinu tvoria ľudia bez skúseností, tak sa veľmi rýchlo ukáže, kto na čo má.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ivan Korčok #Sme rodina #Milan Krajniak #Branislav Gröhling #nová vláda #SASKA