Kríza predo dvermi

Hoci drvivá väčšina členov novej vlády nemá žiadnu skúsenosť s vládnutím, je pravdepodobné, že do toho veľmi rýchlo „vhupnú“. Koronavírus a blížiaca sa kríza všetko urýchlia.

19.03.2020 19:00
debata (19)

Mnohé však bude závisieť od šéfa exekutívy. Igor Matovič sa pri skladaní vlády ukázal ako dobrý vyjednávač. Pre OĽaNO získal silové rezorty aj ministerstvo financií. Či rovnako dobre dokáže obhajovať záujmy štátu ako záujmy stranícke, ukáže čas. Predstaviť si ho ako rokuje napríklad s Angelou Merkelovou, je pre mnohých zatiaľ čisté sci-fi, ale všetci sa učíme…

Problém spočíva skôr v tom, že vláda si ako hlavný cieľ vytýčila boj s korupciou. Lenže bojovníci s korupciou budú musieť najprv vyhrať bitku s koronavírusom. A na nejaké sociálne projekty môžu rovno zabudnúť. Na ne im nezostane čas ani prostriedky.

Vláda si ako hlavný cieľ vytýčila boj s korupciou. Lenže bojovníci s korupciou budú musieť najprv vyhrať bitku s koronavírusom. A na nejaké sociálne projekty môžu rovno zabudnúť. Na ne im nezostane čas ani prostriedky.

To nepochybne zakýva s preferenciami oboch populistických strán, najmä kollárovcov, ktorí pred voľbami neváhali voličom nasľubovať hory-doly. Stavanie nájomných bytov a rušenie doplatkov na lieky sa tak odkladá na neurčito, pretože teraz bude musieť vláda rozlúsknuť tvrdý oriešok ako napríklad zabezpečiť platy pre zamestnancov vo verejnom sektore (už sa vyskytli prípady, keď boli niektorí učitelia nútení brať si dovolenku). Ďalší problém bude s dôchodkami pre seniorov. Vzhľadom na predpokladaný výpadok daní to bude jedna z najdôležitejších úloh nového kabinetu.

Napokon už aj samotný Matovič zmenil rétoriku. Kým ešte pred dvomi týždňami hýril optimizmom a vyhlasoval, že „bude dobre“, v stredu vážnym hlasom oznámil, že nová vláda prichádza „vo veľmi ťažkej dobe“.

Keď sa postupne začnú zatvárať fabriky, tak ďalšou kľúčovou úlohou novej vlády bude podpora zamestnanosti. Situácia bude o to horšia, že tí, ktorí pred vypuknutím „koronakrízy“ pracovali v zahraničí (a zlepšovali tak domáce štatistiky), sa teraz vrátili domov a zostanú bez príjmu. Na nich sú často nadviazané rodinné rozpočty a pri všetkej úcte k práci ľudí pôsobiacich v audiovizuálnom prostredí, ktorí napísali otvorený list obom premiérom, títo zväčša manuálne pracujúci ľudia nemajú rezervy, aby dokázali preklenúť čo i len kratšie obdobie. V ich prípade bude mať kríza fatálne dosahy a dá sa očakávať, že exekútori budú mať opäť plné ruky práce. Keďže podpora najchudobnejších nepatrí práve medzi agendu pravicových vlád, bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým Matovičov kabinet vyrovná.

Úplne absurdne v danej situácii pôsobí požiadavka šéfa NATO Jensa Stoltenberga, aby si členovia aliancie plnili svoje obranné záväzky aj počas pandémie koronavírusu. V čase, keď Európa stojí pred najhoršou krízou od čias druhej svetovej vojny, žiadať od členských štátov, aby na obranu dávali dve percentá HDP ročne, je rovnako cynické ako od smrteľne chorého človeka požadovať, aby doplatil členský poplatok v klube. Dokáže mu nový minister obrany povedať nie?

Keďže v prípade „koronakrízy“ nepôjde o týždne, ale o mesiace, tých opatrení, ktoré bude musieť nová vláda prijať, bude neúrekom.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Igor Matovič #koronavírus #nová vláda