Veľmi krehká vláda

Novú vládu sa podarilo zložiť pomerne rýchlo. To je pozitívna správa. Žiaľ, koalícia nedisponuje takmer nijakými ľuďmi, ktorí v minulosti pôsobili na vysokých štátnych postoch. Budeme mať najmenej skúsenú exekutívu práve v období, keď potrebujeme presný opak.

20.03.2020 20:00
debata (61)

A to z troch dôvodov. Jedným je manažovanie epidemiologickej situácie. Druhým zvládanie jej krátkodobých dôsledkov, od zabezpečenia náhradných foriem vyučovania po okamžitú pomoc podnikom. Tie bez nej už o niekoľko týždňov začnú krachovať. Tretím dôvodom je dlhodobé zvládnutie nastupujúcej hospodárskej krízy, ktorá pravdepodobne čoskoro výrazne ovplyvní spoločenskú klímu aj politické preferencie.

Dezignovaný premiér Igor Matovič sa ku kríze dva týždne aktívne nepostavil. Napriek tomu, že je predsedom bohatej strany (v tomto volebnom období dostane štátnu podporu 20 miliónov eur), nevytvoril si tím na preberanie moci ani na komunikáciu v krízovej situácii.

Reagovať začal až koncom minulého týždňa, keď zistil, že mu pasivita politicky škodí. Na tlačovke prišiel s bizarným tvrdením, že sa za posledné tri týždne z Talianska vrátilo možno až stotisíc ľudí. A vláda vraj koná slabo.

S vyhliadkami pre naše hospodárstvo to vyzerá zle. K tomu sa pripoja ďalšie efekty. Napríklad príchod Slovákov, ktorí dosiaľ dlhodobo pracovali v zahraničí.

Jeho dezignovaný minister zdravotníctva Marek Krajčí sa následne začal oháňať údajným akčným plánom OĽaNO. Na novinársku otázku, čo je v tom pláne iné ako to, čo vláda už teraz robí, začal habkať. Potom povedal, že by bolo dobré zaviesť drive-in testovanie, ktoré ale, ako ihneď uznal, v kapacitných možnostiach Slovenska nie je.

Mimochodom, aj bohaté krajiny ako Británia a Švajčiarsko medzitým zrušili dokonca i výjazdové testovanie do domácností, je to príliš nákladné.

V televíznej diskusii Matovič pritvrdil. Opatrenia vlády vraj nie sú dostatočne prísne, on by ľudí nad 80 rokov preventívne úplne odrezal od zvyšku sveta. V tejto súvislosti v priebehu pár minút asi desaťkrát spomenul Smer. Inými slovami, naďalej si hudie svoje. Bez ohľadu na to, že už nie je opozičný politik.

Novej vláde v zápase proti hlavnému náporu vírusu treba držať palce. Ale to, že zvládne aj dlhodobý manažment krajiny, je veľmi málo pravdepodobné. S vyhliadkami pre naše hospodárstvo to v tejto chvíli vyzerá zle. K tomu sa pripoja ďalšie efekty. Napríklad príchod Slovákov, ktorí dosiaľ dlhodobo pracovali v zahraničí.

Slovensko veľmi potrebuje prijímať krátkodobé hospodárske opatrenia a dávať dokopy dlhodobý plán. Vo forme infraštruktúrnych investícií, no napríklad i zvýšenia absorpčnej kapacity pre eurofondy. Je takmer vylúčené, aby to nová, veľmi neskúsená garnitúra zvládala. Už na jeseň bude nálada v krajine zrejme radikálne iná. Potom sa nastolí otázka politického prežitia. U nás sa však predčasné voľby vyvolávajú ťažko, legislatíva im nepraje.

Ak koalícia situáciu nezvládne, poslancom sa do práce cez davy demonštrujúcich bude chodiť dosť ťažko. Navyše, nový premiér má v láske referendá. To ale bude dvojsečná zbraň, silnú účasť v referende za predčasné voľby nebude možné ignorovať.

Rozhodne by nebolo dobré, ak by ich vyhral nereformovaný Smer, hoci jeho pozícia zrejme bude silnieť. Táto strana má za sebou priveľa škandálov a slabé výsledky, napríklad v riadení zdravotníctva. To si mnohí ľudia uvedomujú. Aj preto nasledujúce mesiace budú bohaté na politické manévre.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #hospodárska kríza #nová vláda #Marek Krajčí #epidemiologická situácia #dlhodobý manažment