Večný rezervoár hmotných príležitostí

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) patrí podobne ako SIS medzi tie ústredné inštitúcie, ktoré, keď si dobre plnia svoje úlohy, tak o nich a najmä o ich šéfoch spoločnosť nič isté nevie. Veď kto už tušil, že na čele SŠHR osem rokov stál Kajetán Kičura.

23.03.2020 19:00
debata (46)

Za Mečiara i za Dzurindu sa však o tejto tajomnej ustanovizni a o prapodivných obchodoch, najmä keď sa predávali nadmerné strategické zásoby štátu, veľa hovorilo a ešte viac šepkalo. Naposledy v súvislosti s kauzou platinových sitiek z éry Radičovej vlády, keď pred dvoma rokmi poslali do basy istého súdneho znalca, a vysokí úradníci ostali mimo obliga.

Pandémia, ktorá nás teraz zaskočila, okrem iného nemilosrdne preveruje aj pripravenosť takýchto úradov. Hoci jeho predseda Kičura ponúka inú verziu príbehu o nákupe zdravotníckeho materiálu v posledných týždňoch ako nastupujúci premiér, jeho dni vo funkcii sú spočítané. Ktovie kto z nich má pravdu?

Minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý, zdá sa, bude voči médiám najotvorenejším členom vlády, to ale hneď v pondelok ráno povedal bez škrupúľ: už má prichystaný návrh na nového šéfa hmotných rezerv. A opäť to vyzerá i na súdnu dohru.

Pre Kičuru iste nebude poľahčujúcou okolnosťou, že sa v nedávnej minulosti vyjadroval o Robertovi Ficovo ako o svojom priateľovi, ani to, že si jeho 20-ročný syn v týchto krušných časoch pri uzatváraní objednávok SŠHR s firmou, ktorú spochybňuje Igor Mapovič, kúpil dva malé byty. V lukratívnej štvrti blízko historického centra Bratislavy.

Mimochodom, v susedstve ulíc, kde si v časoch hojnosti našli strechu nad hlavou aj Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Predstavitelia strany SDKÚ, ktorá mala hmotné rezervy dlhé roky pod palcom.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #Richard Sulík #Mikuláš Dzurinda #Igor Matovič #pandémia #Kajetán Kičura