Svet postavený na hlavu

Z času na čas sa objavia správy o tom, ako nás nivočia polopravdy a dezinformácie, lebo často vedú k tomu, že skutočné pravdy v huriavku okolo tých „fejkových“ takmer zanikajú. Ich obeťami sú nielen jednotlivci, ale aj celé štáty.

23.03.2020 20:00
debata (10)

Lídri Európskej únie, podobne ako britský premiér Boris Johnson, najprv odmietali zobrať na vedomie dôležitosť preventívnych opatrení a výsledkom takejto politiky je súčasná situácia na starom kontinente, ktorý sa stal novým epicentrom pandémie.

Ľudia sú rôzni. Jedným stačí, ak v rozhlase hlásia, že sa blíži hurikán a ihneď zabednia okná, iní sa spamätajú, až začne fúkať orkán. Rátajú totiž s tým, že sa im vietor hádam vyhne. Iba tak, pocitovo. Ignorovanie pravdy je prejavom nielen výšky inteligencie, ale v tomto prípade najmä neúcty k profesii meteorológa.

Niečo podobné nachádzame aj v postoji predstaviteľov EÚ k epidemiológom. Pre technokratov v Bruseli je lekár iba ten, kto vie vyoperovať nádor, no ten, čo vie, ako mu predísť, býva terčom zosmiešňovania.

Žneme úrodu toho, že už pridlho je svet postavený na hlavu. Veda sa tiesni v podpalubí lode plaviacej sa v otrávených vodách, no na palube sa bezstarostne zabávajú celebrity a skorumpovaní politici.

Žneme úrodu toho, že už pridlho je svet postavený na hlavu. Veda sa tiesni v podpalubí lode plaviacej sa v otrávených vodách, no na palube sa bezstarostne zabávajú spoločenské celebrity a skorumpovaní politici. Ak neprestaneme uctievať zlaté teľa a nezačneme si lámať hlavu nad tým, či všetko to naše dennodenné úsilie nie je v čomsi nadbytočné, tak sa v tom zmätku z nadbytku produktov staneme pomaly nadbytočnými my sami.

Malo by nás predsa zaraziť, že planéta si v dôsledku pandémie akoby vydýchla. Ovzdušie sa vymaňuje zo zovretia smogu a lagúna v Benátkach má zrazu inú farbu, lebo voda je čistejšia. Verím, že v budúcnosti ľudstvo prehodnotí svoje chaotické správanie a bude sa usilovať o určitú koordináciu vo výrobe a spotrebe. Takto totiž nemôžeme ísť donekonečna.

Súčasná epidémia odhaľuje sebeckosť dnešných ľudí, často priveľmi tlačených materiálnymi podmienkami, bez ohľadu na morálku, životné prostredie či život tých druhých. To, že najväčšími kritikmi teórie globálneho otepľovania sú najväčší producenti smogu, nás preto ani neprekvapuje.

Zaujímavý je pohľad na poradie štátov podľa množstva infikovaných. Až na malé výnimky sú najviac postihnuté priemyselne najvyspelejšie štáty a regióny. Je to naozaj len náhoda alebo akýsi trest za pýchu a blahobyt?

Nik nevie predpovedať, kam až dospeje táto kríza. Zrútia sa zdravotnícke systémy, alebo odolajú náporom chorých? V núdzových situáciách je vždy lepšie, ak sa postihnutý rezort riadi centrálne. Teda štátny zdravotnícky sektor bude ľahšie ovládateľný v porovnaní so súkromným, nech by bol akokoľvek flexibilný.

Rentabilita či efektivita pôjdu zrejme bokom, veď najdôležitejšie bude poskytnúť liečbu a najmä prežiť. Vytvárať zisk budú len tí, čo vyrábajú lieky, pomôcky a iný zdravotnícky materiál. Všetky zdravotné poisťovne by mali ísť na doraz. Pochopia však aj tie súkromné, že vytvárať zisky by bolo v tejto situácii nepatričné? Lebo z doterajšej praxe vieme, že zisky dosahujú predovšetkým rozličnými limitmi v poskytovaní liečebnej starostlivosti.

K podobným úvahám budú mať stále bližšie všetci tí, čo si na vlastnej koži vyskúšajú, že nepatria medzi horných desaťtisíc, čo si vedia na Slovensku zariadiť pre seba všetko. Súdiac podľa tabuľky krajín postihnutých pandémiou to však nemusí byť tým druhým nič platné. Vírus si totiž nevyberá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #pandémia #koronavírus #zdravotnícke systémy #preventívne opatrenia