Ekonomika stojí. Čo ďalej?

Čas akoby sa zastavil. Nielen v životoch ľudí, ale aj v ekonomike. Priemyselné haly sú prázdne, niet pre koho vyrábať autá. Nie je z čoho robiť skrine, omietku.

25.03.2020 19:00
debata (15)

Zatvorené sú aj salóny, necvičí sa a nepláva. Neučí a neskúša sa. Zima na horách sa skončila v polovici sezóny. Čo príde teraz?

Vydrží to slovenská ekonomika? Len s odretými ušami. Veľa optimizmu nesľubujú analytici ani Národná banka Slovenska. Tá zverejnila namiesto strednodobej predikcie scenáre možného vývoja na rok 2020. Tie sú všelijaké, len nie ružové.

Ekonomika sa podľa nich môže prepadnúť až o desatinu, o prácu prídu desaťtisíce ľudí. Zdá sa však, že ak by regulátor bral do úvahy iba druhý štvrťrok, tak ako to býva pri strednodobých výhľadoch vývoja zvykom, prepad by bol oveľa väčší. Rádovo v desiatkach percent.

Naznačujú to aj odhady analytikov. Viacerí pre automobilky odhadovali prepady dobiehajúce čínske štatistiky, kde zúfalé fabriky hlásia i štvorpätinové poklesy predaja áut. Na kolenách sú cestovné kancelárie, hotely, o prežitie bojujú reštaurácie.

Pracovná verzia z finančného výboru sa týka skôr firiem než bežných ľudí. Medzi opatreniami je aj zjednodušenie prepúšťania z práce či krátenie platov. Bez súhlasu odborárov.

Ekonomiku však nateraz nepodržia ani domácnosti. Ľudia si dvakrát rozmyslia, čo si kúpia a čo radšej oželejú. Každému so štipkou sedliackeho rozumu je nad slnko jasnejšie, že situácia vyzerá horšie ako tá z roku 2009.

Ten, kto vtedajšiu krízu zažil, si pamätá, ako to bolo s prácou. A o koľko klesali platy. Dá sa preto rátať s tým, že ľudia v zlých časoch s neistými príjmami dajú prednosť šetreniu. Vidieť to aj na ponosách drobných remeselníkov. Tí nielenže zápasia s nedostatkom tovaru, no i s rušením zákaziek.

Dôležité je zachovať si zdravý rozum. Katastrofické scenáre nám nateraz veľmi nepomôžu. Jednou vecou je zvládnutie pandémie, druhou hasiť požiar, čo vypukol v ekonomike. Zatiaľ sa však zdá, že kompetentní celkom nevedia, ako ďalej. Hoci financi tvrdia, že už prerátavajú opatrenia a zisťujú, na čo štátna kasa má a na čo nie. No hneď dodávajú, že "nová vláda po nástupe našla Slovensko s prázdnou špajzou“.

Máme vôbec na nejaké opatrenia na záchranu hospodárstva? Akú-takú pomoc ponúka uvoľnenie rozpočtových pravidiel od Bruselu. Treba tak rátať s tým, že ekonomiku budeme sanovať na dlh. Aké opatrenia má vláda v talóne okrem dlhšieho ošetrovného pre rodičov, čo sa stali domácimi učiteľmi, sa hádam čoskoro dozvieme.

Pracovná verzia, ktorú predčasne pustil von šéf finančného parlamentného výboru, sa týka skôr firiem než bežných ľudí. Medzi opatreniami je totiž aj zjednodušenie prepúšťania z práce či krátenie platov. A to bez súhlasu odborárov.

Takže ak podnik nebude mať odbyt, zníži mzdy. Namiesto tisícky tak dostane zamestnanec napríklad 600 eur. To je celkom slušná úspora. Alebo sa ľudí firma rovno zbaví.

V balíčku, ktorý unikol na verejnosť, je aj toľko omieľané automatické odloženie daní a odvodov. To však opäť pomôže skôr firmám a živnostníkom. Samozrejme, je dôležité im uľahčiť situáciu. K tomu niet čo namietnuť. Ak zaniknú firmy, ľudia nebudú mať kde pracovať. Ale bude to stačiť? A kde sú ľudia?

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #automobilky #slovenská ekonomika #Národná banka Slovenska #kríza 2009 #rozpočtové pravidlá #katastrofické scenáre