Milujme optimistov

„Po celej krajine budeme mať plné kostoly. Je to nádherný čas.“ Tak sa predvčerom vyjadril svetoznámy štátnik, keď argumentoval, že do Veľkej noci budú všetci ľudia zase chodiť do práce a na bohoslužby.

26.03.2020 20:00
debata (12)

Nie, nebol to slovenský premiér, ale iný populista – americký prezident. V Spojených štátoch pritom evidujú vyše 61-tisíc nakazených a 830 obetí koronavírusu. Podľa odborníkov tam má táto vlna kulminovať o dva týždne.

Svoj prehnaný optimizmus Donald Trump predvádza na tlačovkách takmer denne. Nedávno tvrdil, že vedci majú na dosah ruky liek proti Covidu-19 vytvorený na báze látky, ktorá sa používa pri malárii a na čistenie akvárií. Jeden pacient plný nádeje to doma vyskúšal. Už je na druhom svete.

Igor Matovič na svojich nekonečných brífingoch upriamuje pozornosť v boji proti pandémii zase na masové využívanie dvoch vecí: teplomerov a testov. Ono sa to ľahko povie, v obchodoch musíte každému zákazníkovi zmerať teplotu. Nad tridsaťosem – marš! Kde však tie medicínske prístroje vziať, keď sa nedajú nikde zohnať? Klasické teplomery pod pazuchu či do úst, to by asi nebolo veľmi efektívne.

Predseda vlády niekoľko dní neustále opakoval, že rýchlotesty z Číny sú iba také „detské hračičky“ pre polomŕtvoly na lôžkach. Na štvrtkovej konferencii odborníci, aj minister zdravotníctva, tento názor poopravili. Vymenovali viacero situácií, keď môžu byť mimoriadne užitočné.

Lenže tá pachuť z Matovičových rečí o polomŕtvolách, teda o tých, čo sa liečia na zákerný vírus, ostáva. Nuž, iný kraj, iný mrav. V každej krajine hľadajú politici iné cesty, ako vliať do svojich občanov nádej na ďalšie životné perspektívy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Donald Trump #koronavírus