Sedem. Šťastné číslo?

Sedem. Presne toľko ekonomických opatrení zverejnila v nedeľu po týždni horúčkovitého preratúvania slovenská vláda. Veľa, málo či tak akurát? V každom prípade číslo je to pekné.

29.03.2020 19:30
debata (2)

Z niekoľkých desiatok opatrení, čo unikli saskárom pred desiatimi dňami (a stihli poriadne napaprčiť odborárov), a z ďalších 50, o ktorých sa dohadovalo ministerstvo hospodárstva ešte vo štvrtok, sa do finále prebojovalo len sedem. Kroky vlády na ekonomickom poli tak budia rozpaky. Sú totiž akési nekonzistentné. A pomôžu vôbec?

Analytici nad balíčkom krútia hlavou. Chýba im v ňom to či ono. Vravia, že netreba vymýšľať čosi nové. Stačilo sa pozrieť, čo robia v cudzine. Kde to už majú prerátané zhora-zdola. Okrem toho sa im zdá balíček akýsi malý.

Jedna miliarda eur na šesticu z balíčka a ďalších 500 miliónov eur na bankové záruky. Teda iba čosi vyše jedného percenta hrubého domáceho produktu. V porovnaní s českými 18 percentami veľmi slabá náplasť na zaseknutú ekonomiku.

Ekonomická sedmička tak vyzerá akosi prištíhlo. Až sa človek pýta, či toto preratúvali celý týždeň. Hoci stihnúť toľko tlačoviek, krízové štáby, vládu, parlament a pomedzi to niekoľko televíznych relácií je aj na koňa priveľa.

Aj odborári sú voči vládnej sedmičke zdržanliví. Naďalej volajú po väčšej ochrane zamestnancov. Tí nateraz, ak firma siahne po štátnych peniazoch, majú miesto pol roka isté. Či toľko ich firma vydrží, je však otázne. Recesia je na spadnutie. Pri vypnutej ekonomike sa nič iné ani nedalo čakať. Vo vzduchu už lietali dvojciferné prepady rastu. Všetko však stojí a padá na tom, ako dlho bude úradovať pandémia.

Firmám sa zase nepáči, že je balíček akýsi priúzky. Vypadlo z neho aj uľahčenie prepúšťania či obídenie odborov pri krátení platov (o tom boli práve návrhy SaS). Otázny ostáva limit na pomoc pre jednu firmu. A to 200-tisíc eur. To pri 800 eurách na hlavu limituje veľkosť firmy na 250 ľudí.

Z kola von sú tak všetci veľkí hráči. Podľa vlády ich majú zachraňovať materské firmy. Akoby sa vonku nechumelilo. Čo sa stane, ak pre recesiu svetovej ekonomiky nebudú mať z čoho?

A že tá veru už klope na dvere, je nad slnko jasnejšie. Naznačujú to aj opatrné vyjadrenia nášho bankového regulátora. Pre istotu vymenil klasickú strednodobú predikciu za scenáre možného vývoja.

Prečo? Nuž predikcia by zahŕňala len obdobie druhého štvrťroka – teda mesiace apríl až jún. No tie viac-menej kopírujú predpokladané obdobie boja s pandémiou. A scenáre sú na celý rok. Národná banka Slovenska tak dostala vo výsledku síce desivý prepad – od vyše štyroch až takmer do desať percent – no stále výrazne menej ako by to bolo v pandemickom štvrťroku.

Ekonomická sedmička tak vyzerá akosi prištíhlo. Až sa človek pýta, či toto preratúvali celý týždeň. Hoci stihnúť toľko tlačoviek, krízové štáby, vládu, parlament a pomedzi to niekoľko televíznych relácií je aj na koňa priveľa.

Minister financií vyhlásil (ako inak, v televízii), že nejde o posledný balíček. Otázne tak ostáva, ako rýchlo nové opatrenia pribudnú. A čo sa do nich dostane. Jedna vec je totiž ochrániť pracovné miesta, druhá rozkrútiť ekonomiku. Jedno otestujú už najbližšie dni, to druhé sa ukáže v druhej polovici roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #recesia #ministerstvo hospodárstva #minister financií #pandémia #ekonomické opatrenia #bankové záruky #SASKA