Testy pre Slovensko

Parlamentné voľby sú zvyčajným testom fungovania demokracie. Okrem samotného procesu volieb, ktorý musí obsahovať všetky náležitosti slobodných a férových volieb, je súčasťou testu proces tvorby vlády a miera zastúpenia opozície v kontrolných mechanizmoch demokracie.

31.03.2020 19:00
debata (1)

Málokto v predvolebnej kampani a len minimum prezieravých v čase volieb predpokladalo, aké testy ešte čakajú na Slovensko v roku 2020. COVID-19 viac než čokoľvek iné v ostatných rokoch 21. storočia otestuje pevnosť demokracie a piliere, na ktorých je postavená Slovenská republika.

Kľúčovým slovom dneška sa stalo testovanie. Premiér Igor Matovič aj odborníci krízového štábu sa svorne zhodujú na tom, že k tomu musíme pristúpiť. Čím viac testov, tým väčšia pravdepodobnosť odhalenia slabých miest, cez ktoré sa šíri choroba, ktorá uzavrela občanov v ich domovoch a ochromila ekonomiku.

Do akej miery toto zastavenie oslabí štát a na druhej strane niektoré navrhované postupy liečenia podryjú systém liberálnej demokracie, ukážu najbližšie týždne a mesiace.

Kríza otestuje naše zdravotníctvo. Odhalí, čo sme v uplynulom období trestuhodne zanedbali. Obnaží to, čo sme mohli spraviť lepšie, ak by sa zodpovední k správe vecí verejných nesprávali v duchu normalizačného kréda – kto neokráda štát, okráda vlastnú rodinu.

Kríza otestuje nastupujúcu koalíciu. Jednotu jej poslaneckých klubov a to, ako sa koalícia postaví k demokratickým hodnotám a či bude vôbec ochotná ich v ťažkých časoch brániť.

Ukáže tiež dôležitosť modernizácie slovenského školstva, ktoré roky stálo na okraji záujmu politikov, a dôležitosť učiteľov, ktorá sa spochybňovala nemalou časťou spoločnosti.

Kríza otestuje i našu ekonomiku. Prepad, ktorý sa v čiernom scenári analytikov z Národnej banky Slovenska pohybuje okolo desiatich percent HDP, naznačuje, že sa ocitne ešte v horšom stave, ako to bolo počas minulej finančnej krízy.

Vládou v nedeľu navrhovaná prvá pomoc zamestnancom, firmám a SZČO si bude vyžadovať miliardové „injekcie“ vakcíny, ktorá má uchrániť imunitný systém hospodárstva. Oddiali, ak úplne nezhatí populistické sľuby spred volieb. Realita príkro nahlodá očakávania a obmedzí možnosti koaličných partnerov.

Kríza otestuje slovenský parlamentarizmus. Nečakajme zlepšenie politickej kultúry. Mali by sme sa však usilovať o to, aby sa v čase krízy nedostala na nové dno.

Dôvera v systém parlamentnej demokracie a jeho obrana pred pochybnými snahami nahradiť ju „anketovou pseudodemokraciou“ by mala byť prioritou vedenia Národnej rady a prevyšovať zvody, ktoré by viedli k oživeniu v minulosti správne kritizovaného princípu „vyhraj voľby, môžeš všetko“.

Kríza otestuje nastupujúcu koalíciu. Jednotu jej poslaneckých klubov a to, ako sa koalícia postaví k demokratickým hodnotám a či bude vôbec ochotná ich v ťažkých časoch brániť.

Prvým testom, ako si koalícia – vznikajúca s mottom „čo nie je tajné, je verejné“ – váži vlastné deklarované priority a podstatu zodpovedného výkonu slobodného mandátu poslancov, bude podpis (a dúfajme aj zverejnenie) koaličnej zmluvy. To sa má teatrálne a navzdory faktu, že by mali byť zdravie a zodpovednosť na prvom mieste, udiať na Bratislavskom hra­de.

Verme, že sa práve túžba po politickom divadle nestane príčinou vzniku ďalšej krízy. V súčasnosti možno až fatálnej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #demokracia #Igor Matovič #Covid-19 #parlamentarizmus #anketová pseudodemokracia