Odložme kádrové piškvorky

Vzhľadom na pandemickú situáciu v štáte zvoláva Boris Kollár už štvrté plenárne zasadanie Národnej rady. Tá však dosiaľ nemá všetkých funkcionárov.

30.03.2020 20:00
debata (29)

Stále jej chýbajú predsedovia dvoch výborov – pre ľudské práva a národnostné menšiny a na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ani v opakovanej voľbe Ľuboš Blaha (Smer) a Marian Kotleba (ĽS NS) nezískali dostatočný počet hlasov.

Na základe paragrafu 48 Rokovacieho poriadku NR SR ustanovujúcu schôdzu výboru zvoláva jeho predseda. Nikto iný, podpredsedov si volia zo svojich radov poslanci za príslušný výbor, no keďže ten sa bez predsedu nemôže ustanoviť, tak nie je o čom…

Okrem personálneho obsadenia týchto postov sa jediná väčšia búrka, ktorá v paláci na Vodnom vrchu prehrmela, týkala zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-1. Možnosť zneužívania osobných informácií z mobilných telefónov poslanci Smeru označili vcelku oprávnene za hrubý spôsob porušovania ľudských práv. Už avizovali, že sa obrátia na Ústavný súd.

Iste by bolo vhodné, keby sa kontroverznými pasážami zaoberal aj ľudskoprávny výbor. Lenže ten de facto neexistuje. Zrejme by bolo lepšie, keby sa vedenie najväčšej opozičnej strany prestalo hrať na kádrové piškvorky a navrhlo za jeho predsedu zvoliteľného kandidáta.

Pokiaľ ide o predsedu druhého výboru, Kotleba je z pochopiteľných dôvodov nepriestrelný. Už aj to, že bol Martin Beluský z gardistického jadra ĽS NS uvedený za šéfa výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (!), je priveľká daň bezbrehému liberalizmu.

Pre demokratický parlament by bolo „luxusom“, keby aj druhé kreslo prenechal strane, v ktorej sa to neofašistami len tak hemží. Ak má táto funkcia patriť opozícii, tak prečo by sa o ňu nemohol uchádzať Smer? Vo svojom klube poslancov má dosť vhodných kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Boris Kollár #Ľuboš Blaha #Národná rada #Ľudskoprávny výbor #Rokovací poriadok NR SR #Martin Beluský