Rýchlo, aby nebolo neskoro

Blíži sa koniec mesiaca a je veľmi pravdepodobné, že v týchto dňoch dostanú mnohí zamestnanci výpoveď. Ešte presne nevieme, koľkých firmy prepustia, no podľa odhadov Národnej banky Slovenska môže recesia pripraviť o prácu 75- až 130-tisíc ľudí.

30.03.2020 19:00
debata (21)

Keďže samotná NBS odhaduje tento rok pokles výkonnosti slovenskej ekonomiky od 4,5 do 9,4 percenta, možné scenáre dosahov pandémie na ekonomiku a osudy ľudí sú zlé a ešte horšie. S určitosťou vieme len jedno: akékoľvek opatrenia prijaté proti koronakríze budú v danej situácii nedostatočné, pretože nik presne nevie, ako dlho bude pandémia trvať a nik nemá toľko zdrojov, aby mohol pokryť všetky škody.

Samozrejme, lepšie obídu tie krajiny, ktoré majú „plnú špajzu“ a Slovensko medzi ne určite nepatrí. Na rozdiel od Nemecka, ktoré v uplynulých rokoch hospodárilo s prebytkom, my sme ani počas „tučných rokov“ nedosiahli vyrovnaný rozpočet.

Prichádzajúca ekonomická kríza, spôsobená pandémiou koronavírusu, je v mnohých aspektoch unikátna. Pravica aj ľavica, liberáli aj odborári, prakticky všetci sa zhodujú, že pomoc musí byť rýchla. Jedinou výnimkou sú libertariáni, ktorí opakujú svoju obohratú pesničku: ponechajme všetko na trh! Vraj sa banky s dlžníkmi dohodnú, pretože nechcú prísť o klientov, rovnako tak prenajímatelia nehnuteľností s podnájomníkmi atď. Keby to bolo také jednoduché, vlády by neprijímali rôzne záchranné balíčky.

Ak už aj Donald Trump pochopil, že mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia, mala by si to čím skôr uvedomiť aj naša vláda, pretože krátkodobým rozdávaním peňazí môže predísť dlhodobým problémom, ktoré by so sebou priniesla recesia.

Do značnej miery to pripomína reakciu britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý najprv odmietal prijímať akékoľvek opatrenia proti šíreniu koronavíru a vyrukoval s taktikou „budovania kolektívnej imunity“, až sa napokon sám nakazil…

Isté je iba to, že ak má byť pomoc účinná, musí byť rýchla. Ako napísal minister hospodárstva Richard Sulík, „ak to nebude rýchle, bude to zbytočné“. Lenže vládou navrhované opatrenia majú byť najmä adresné a cielené, čím sa v danej situácii akosi míňajú cieľa. Pretože keď sa niekto topí, potrebuje pomoc okamžite. Záchranné koleso mu už o mesiac nepomôže.

Donalda Trumpa by ťažko ktosi mohol považovať za ľavičiara, no záchranný balíček, ktorý navrhol, je akousi „prvou pomocou“ pre ekonomiku. V prvej fáze by mal každý dospelý dostať 1 000 dolárov a 500 dolárov na dieťa. Pre štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi by to znamenalo 3 000 dolárov. Navyše, Trumpova administratíva nevylučuje, že ak by to bolo nevyhnutné, mohol by nasledovať druhý balíček.

Ak už aj americký prezident pochopil, že mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia, mala by si to čím skôr uvedomiť i naša vláda. Krátkodobým rozdávaním peňazí totiž môže predísť dlhodobým problémom, ktoré by so sebou priniesla recesia.

Namiesto zbytočnej byrokracie treba dať v prvej fáze všetkým ľuďom peniaze a až potom riešiť, kto je na pomoc odkázaný a kto nie. A potom začať diskusiu o nepodmienenom základnom príjme.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #recesia #nezamestnaní #Donald Trump #Boris Johnson #pandémia #Národná banka Slovenska #koronakríza #libertariáni