Odklad splátok ekonomiku nespasí

Ekonomika kolabuje. Darmo vláda takmer každý deň ohlási nejakú pomoc, stále nie je dostatočná. Balíček prvej pomoci síce čo-to rieši, no nedá sa povedať, že by nejako zásadne menil kurz vývoja. Ekonomika stále padá.

03.04.2020 19:00
debata (22)

Firmy prvá pomoc neveľmi presvedčila. Nespokojní sú hlavne veľkí hráči. Áno, dá sa namietať, že ide o bohaté firmy s matkami v cudzine. Ale myslieť si, že v tej cudzine je akosi lepšie, je nonsens. Ak sa ekonomika prepadá vonku, nedá sa čakať, že tieto firmy budú mať kam ponúkať svoj tovar. Veď neprejde deň, čo by nejaká krajina nehlásila rapídny pokles predaja áut. A nejde o nejaké desatiny percent, ale o dvojciferné prepady! A to aj v Nemecku, ktoré je naším hlavným trhom.

A nie je to len o tom, že chýbajú čínske súčiastky, alebo že predajne sú zatvorené. Nedá sa totiž čakať, že keď sa otvoria, tak sa tam ľudia vo veľkom vyberú minúť svoje úspory či brať si lízing.

Posledné, na čo ľudia v ekonomicky neistých časoch myslia, je kúpa nového auta. Na mieste je tak otázka, čo sa stane, ak padnú veľké firmy? Čo bude s tými malými, ktoré teraz zachraňujeme? Asi je to jasné – padnú aj tie. A nepomôže im, že štátne udržia svojich ľudí pol roka, keď nebudú mať komu dodávať.

V piatok dostala ekonomika balíček druhej pomoci. Stále však nejde o zásadný krok. V podstate dáva možnosť odložiť si bankové splátky. Na rozdiel od prvého nástrelu však nebude pre každého. Odklad dostane len zodpovedný klient. Teda taký, čo nemá voči banke za posledných 30 dní nejaké podlžnosti.

V piatok dostala ekonomika balíček druhej pomoci. Stále však nejde o zásadný krok. V podstate dáva možnosť odložiť si bankové splátky. Na rozdiel od prvého nástrelu však nebude pre každého.

A tiež to nebude zadarmo. Aj počas odkladu sa zostatok úveru ďalej úročí. Detail. Pri stotisícovej hypotéke a deväťmesačnom odklade zinkasuje banka takto navyše ďalších 400 eur. Samozrejme, nejde o milióny, no aj to poteší.

Zanedbateľné tiež nie je to, že banky síce vyšli vláde v ústrety bez toho, aby trvali na zrušení dvojnásobného bankového odvodu, no poniektoré už ohlásili zvyšovanie svojich poplatkov. Treba podotknúť: ďalšie zvyšovanie.

A bezkontaktná platba 50 eur je skôr hygienické ako ekonomické opatrenie. Pokojne ho namiesto ministra financií mohol ohlasovať aj hlavný hygienik. Veď nejde o pomoc ekonomike, ale skôr o zjednodušenie platenia.

Budúci týždeň sa má vraj už konečne dostať na stôl aj pomoc pre veľkých hráčov. Brusel už odklepol takzvaný kurzarbeit, otázne je, či vláda príde s balíčkom tretej pomoci s nejakými ľúbivými bodmi.

Situácia je viac ako napätá a nepomáhajú jej ani nejednoznačné vyhlásenia premiéra, ktorý jeden deň chce hermeticky uzatvoriť krajinu (dokonca zmätočným označením) a druhý napáda novinárov, že toto on jakživ nepovedal. Všetko v priebehu 24 hodín. Všetko na kameru. A výsledok? Panika.

Nebolo totiž veru málo tých, čo vyrazili do obchodov. Aby sa pripravili na to, keď príde to vypnutie. Výsledok? Prázdne regále. Niekde sa vraj aj opäť vadili o ryžu.

Situácia je totiž viac ako napätá. Stačí málo a vypukne panika. A až potom bude naozaj zle.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #banky #balíček opatrení #koronavírus