Matovič ochraňujúci a vinu zvaľujúci

Keď autor nasledujúcich riadkov včera na tomto mieste konštatoval, že „tých nezamýšľaných vedľajších účinkov vládneho uznesenia bude určite viac a najbližšie dni prinesú nepochybne množstvo absurdných situácií“, ešte netušil, aký chaos v skutočnosti nastane. Realita na slovenských cestách však predstihla tie najhoršie očakávania.

08.04.2020 19:00
debata (194)

Niekoľkohodinové zápchy a kolóny na hlavných dopravných ťahoch v celej krajine opäť potvrdili pravdivosť výroku, že cesta do pekla býva dláždená tými najlepšími úmyslami…

„Je hrozné, ako my prinášame slobodu!“ povzdychol si mladý boľševik Isaak Babeľ, ktorý počas občianskej vojny pôsobil ako reportér pri jazdeckej armáde „červeného“ generála Semiona Buďonného.

„Je hrozné, ako Matovič pácha dobro!“ povzdychol si nejeden vodič, ktorý sa v stredu snažil dostať do práce. Nepremyslenými krokmi premiér dosiahol pravý opak toho, čo zamýšľal.

Smutné je, že namiesto toho, aby si priznal chybu, pokúsil sa to zvaliť na políciu. Na svojom facebookovom profile napísal: „Kontroly mali byť námatkové. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk… Napriek tomu – nehaňme ich za to… malo by to byť už v poriadku.“

Je hrozné, ako Igor Matovič pácha dobro! povzdychol si nejeden vodič, ktorý sa v stredu snažil dostať do práce. Nepremyslenými krokmi premiér dosiahol pravý opak toho, čo zamýšľal.

No pritom jeho vlastný nominant, minister vnútra Roman Mikulec o kontrolách v pondelok povedal: „Na výstupe z okresu, kde budú hlavné ťahy, budú zastavovať každé jedno auto, respektíve je to naším cieľom, aby pohyb naozaj bol obmedzený čo najviac.“

Ak sa tu niekomu niečo vymklo z rúk, tak rozhodne nie polícii, ktorá si iba plnila príkazy (akokoľvek nezmyselné), ale Matovičovi. Namieste je otázka, kto je vlastne nezodpovedný. Či tí, čo robili svoju robotu, alebo ten, kto spôsobil chaos, ohrozil zásobovanie a v konečnom dôsledku aj zdravie ľudí. Pretože policajti, ktorí v stredu zastavovali každé auto a podávali vodičom tie isté perá, boli priam ideálnymi šíriteľmi koronavírusu.

Na tlačovej konferencii sa už síce premiér ospravedlnil, no vinu zvalil na prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského. „Považujem to za sabotáž uznesenia vlády,“ povedal. To, čo však Matovič považuje za sabotáž, je v skutočnosti jeho vlastná chyba, pretože v tom uznesení malo byť jasne a precízne stanovené, ako majú kontroly prebiehať.

Igor Matovič by už mal prestať vyplakávať na tlačovkách a zvaľovať vinu na iných. Aj situácia v osadách bola predvídateľná. Kombinácia nízkych hygienických štandardov a vysokej koncentrácie ľudí vytvára ideálne podmienky na šírenie nákazy. A tvrdiť, že za to môže Peter Pellegrini, ktorý mu „poslal darček“, tak to je naozaj prisilná káva.

Chváliť Richarda Sulíka za čokoľvek by pred časom vyzeralo dosť bizarne. V tejto nie celkom príčetnej vláde však predstavuje hlas rozumu. Preto aj jeho kritika Matoviča bola oprávnená. Zvolená forma (prostredníctvom facebooku) síce nebola vhodná, ale podstatný je obsah jeho posolstva: tento chaos sa musí skončiť!

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Peter Pellegrini #dopravné zápchy #Milan Lučanský #koronavírus #uznesenie vlády #kolóny áut #Roman Mikulec