Premiér a minister: Jeden čihí a druhý...

Tak ako teda, pán premiér? Čo poviete, pán minister? Otvoríme už postupne tie obchody či radšej nadobro vypneme ekonomiku?

13.04.2020 19:00
debata (31)

Dilema veru viac ako ťažká. Situácia viac ako komplikovaná. Lebo hoci platí rovnica, že zdravie je prednejšie ako peniaze, bez nich z toho zdravia veľa mať nebudeme. A bez neho veľa nezarobíme.

Spor o otvorenie obchodov plnil stránky novín už pred niekoľkými dňami. Keďže počas veľkonočných sviatkov tlačovky predsa len akosi ustali, obaja aktéri sa presunuli na sociálne siete. A nezostali si veru nič dlžní.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril, že z boja proti koronavírusu sa stal fetiš. Ekonomiku by najradšej – samozrejme, s ohľadom na bezpečnosť – spustil už včera. Reakcia na seba nedala dlho čakať. Premiér Igor Matovič zakontroval politickými „prstocucmi“. Rozhodovať o otvorení prevádzok majú podľa neho len a len odborníci.

Slovo môžu dostať rovno v utorok. Práve vtedy chce Sulík na krízovom štábe otvoriť otázku postupného odomykania obchodov. Týždeň dozadu sa už vyjadril aj o otvorení predajní s autami. Hoci ktovie, či práve teraz chce niekto investovať do nového tátoša. Ale ktohovie?

Možno by stačilo nevyberať si medzi dvoma extrémami. Dilema totiž nestojí na tom, či životy, alebo peniaze.

Faktom však ostáva, že ľuďom začína tiecť do topánok. Nie každý totiž môže robiť z domu, nie každý dokáže ponúknuť svoje služby on-line. Podľa videa sa človek veru sám až tak dobre neostrihá, ani novú strechu nenahodí, hodinky či práčku si neopraví. Tí, čo náhodou nemajú o zákazky núdzu, sa zase nevedia dostať k materiálu.

Bez príjmov zostali najmä drobní podnikatelia. Na prvý pohľad pre ekonomiku maličkosť, no keď skončia húfne v sociálnom systéme štátu, prestane to byť smiešne. Nateraz sa totiž mnohí z nich nedostali ani do balíčka prvej pomoci.

Často si totiž pre malé zárobky neplatili sociálne odvody. Umožňuje im to zákon, no vláda v rámci záchranných opatrení na to akosi pozabudla. Naprávať to má vraj už tento týždeň. No i tak musia títo ľudia rátať s nižšou kompenzáciou, ako je tá pre platičov odvodov.

Záchranu životov v boji s neviditeľným nepriateľom nik nespochybňuje. Treba však vždy myslieť na to, čo bude nasledovať. A to tak, aby sme sa mali po prehrmení pandémie kam vrátiť do práce. Nečakať, že potom sa uvidí, že vari pomôže Brusel, lebo veď nejako bolo, nejako bude…

Po vírusovej kríze príde tá ekonomická. O tom už niet pochýb. Teraz hráme o to, aká zlá bude.

Tak teda životy alebo peniaze? Ktosi by povedal, že niet východiska. Možno by stačilo nevyberať si medzi dvoma extrémami. Dilema totiž nestojí na tom, či životy, alebo peniaze. Ale na hľadaní a nájdení zlatej strednej cesty. Čiže ako úplne nepochovať ekonomiku karanténnymi opatreniami, no ako rozumne a s rozvahou umožniť jej fungovanie. A tiež ochrániť zdravie ľudí – počas pandémie aj po nej.

Mimochodom, sú i také otázky, ktoré by nemali padnúť. Toto je jedna z nich. To platí aj na odpovede na ňu, bez ohľadu na to, čo si zvolíte.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #obchody #Richard Sulík #Igor Matovič #krízový štáb #koronavírus #záchrana životov #drobní podnikatelia