Trumpa nezmení ani vírus

Nie je príliš veľa vlád, ktoré sa môžu pochváliť tým, že naozaj dobre zvládajú pandémiu koronavírusu.

15.04.2020 20:00
debata (10)

Vyzerá to tak, že existuje pár všeobecných princípov úspešnosti, ako sú obmedzenie pohybu obyvateľstva, rozsiahle testovanie a snaha identifikovať čo najviac nakazených, aby sa predišlo rozširovaniu infekcie. Úlohu však asi hrajú aj šťastie, geografická poloha a demografia.

O chorobe COVID-19 stále nevieme až tak veľa. Napríklad o tom, nakoľko môže zanechávať vážne a nezvratné zdravotné následky. No už definitívne zabudnime na tvrdenie, že je to obyčajná sezónna chrípka.

Svet sa mení. Nie, ešte úplne netušíme ako, hoci je to námet pre myšlienkové pochody politikov, politológov, filozofov, ekonómov či sociológov. A aj na všetky kávové a pivové konverzácie cez videohovory po celom svete.

Jedna vec je však rovnaká. Nezmenila ju ani najhoršia pandémia 21. storočia. Americký prezident Donald Trump a jeho vláda stále robia tie isté veci. Okresanie amerického financovania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v súlade s nechuťou, s akou sa Biely dom díva na medzinárodné inštitúcie a dohody. Takže je veľmi otázne, či Spojeným štátom ide naozaj o reformy WHO, ktoré by si organizácia očividne zaslúžila.

Republikán Trump sa v prvom rade zameriava na ratingy svojich bizarných tlačoviek. COVID-19 už zabil viac ako 26-tisíc Američanov. No Trump sa o novom koronavíruse vyjadruje až obdivne. Je to očividná snaha ukázať, že čelí nepriateľovi, s akým nikto ešte nebojoval. Ako vždy, všetko sa musí točiť okolo Prezidenta Slnko. Za nápad dať Trumpovo meno na šeky pre ľudí postihnutých krízou by sa nemusela hanbiť ani Severná Kórea, kde o kulte osobnosti niečo vedia. Trump veľmi túži byť výnimočný. Bohužiaľ sa mu to už dávno podarilo.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené štáty #Svetová zdravotnícka organizácia #Donald Trump #koronavírus