Zdravotníctvo naďalej bez peňazí

Naše zdravotníctvo malo problémy aj pred vypuknutím pandémie. Ak ľudí trápili najmä dlhé čakacie lehoty, nemocnice zasa nedostatok zdravotníckeho personálu, tak koronavírus tieto problémy ešte umocnil.

16.04.2020 18:45
debata (2)

Sám Igor Matovič v predvolebnej kampani často skloňoval výraz „odvrátiteľné úmrtia“. Tvrdil, že vinou rozkradnutého zdravotníctva umiera u nás každý rok zbytočne až 5-tisíc ľudí. V polovici februára pred Úradom vlády zapálil tisíce sviečok, na Cypre nakrútil video o schránkových firmách Penty, ktorá podniká v zdravotníctve… Aj tieto akcie nepochybne prispeli k tomu, že sa stal premiérom.

Preto sa zdá prirodzené, že práve on by mal najlepšie chápať, že ak budú v tomto rezorte chýbať peniaze, tak ľudia začnú umierať úplne zbytočne aj kvôli banálnym veciam a štatistiky „odvrátiteľných úmrtí“ budú ešte horšie.

Keďže vďaka novele zákona o sociálnom poistení si podnikatelia a aj zamestnávatelia môžu odložiť splácanie odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne o niekoľko mesiacov, vznikne tu veľká „diera“. Tú môže zaplniť buď štát z vlastných rezerv či z európskych peňazí, alebo umožní živnostníkom začať podnikať.

Pokiaľ Igor Matovič nemá na povale u starej mamy schované nejaké perpetuum mobile, tak by mal čím skôr začať riešiť problém nedostatku peňazí v zdravotných poisťovniach, ktorý môže ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ak vláda neumožní ľudom v dohľadnej dobe pracovať, tí nebudú platiť odvody a v tom prípade bude menej peňazí na liečebné výkony. Pretože sa nedá oddeliť rozsah a kvalitu zdravotníctva od výkonnosti reálnej ekonomiky.

Tak ako je dôležitý „output“ – ako sa nakladá s peniazmi, ktoré do zdravotníctva pritečú (a či sa nerozkradnú) – rovnako dôležitý je aj „input“. A keďže nedostatok zdrojov trápil zdravotníctvo aj za „normálnych“ čias, dá sa predpokladať, že teraz bude tento problém ešte vypuklejší.

Pokiaľ Matovič nemá na povale u starej mamy schované nejaké perpetuum mobile, ktoré zapne a všetko pôjde ako po masle, tak by mal čím skôr začať riešiť túto otázku, pretože nedostatok peňazí v zdravotných poisťovniach môže ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Má to aj politický rozmer. Keď umrie prvý človek len preto, že Matovič si zaumienil, že chce za každú cenu poraziť tú „hnusobu“ a na nič ostatné neberie ohľady, tak sa z mesiáša veľmi rýchlo stane „netvor“ a preferencie OĽaNO pôjdu prudko dole.

Kríza je zároveň príležitosť, ako začať robiť veci lepšie. Keď korononakríza ustane, tak by sa mal minister Marek Krajčí pokúsiť sprehľadniť toky v zdravotníctve, čím by získal zdroje na to, aby mohol pritiahnuť desiatky tisíc opatrovateliek a zdravotných sestier, ktoré pracujú v zahraničí. Pokiaľ na Slovensku zarobia toľko, že z toho vyžijú, žiadna nepôjde dobrovoľne na dva týždne od svojej rodiny kdesi na opačný koniec Rakúska.

Práve nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v sociálnych zariadeniach a hospicoch sa podpísal pod to, že zdravotnícke štandardy v nich sú na nízkej úrovni, hoci v nich žijú práve tí, ktorí sú najzraniteľnejší – naši seniori.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #OĽaNO #zdravotné poisťovne #Igor Matovič #pandémia #Marek Krajčí #koronakríza