Matovičov najambicióznejší plán a realita

Programové vyhlásenie vlády (PVV) je veľmi ambiciózne. Rozsahom aj obsahom. Igor Matovič mal zrejme pocit, že čím viac strán, tým lepšie PVV, a tak výsledkom je 121-stranový dokument.

19.04.2020 19:00
debata (14)

Pritom menej je viac. PVV by malo byť skôr stručným dokumentom, ktorý stanoví priority v jednotlivých rezortoch, no zároveň jasne vymedzí záväzky, aby potom vláda mohla na konci volebného obdobia pred verejnosťou „skladať účty“. V anglosaskom prostredí sa to označuje ako accountability. Keďže slovenčina pre toto slovo nemá ani adekvátny výraz, nemožno sa čudovať, že sa nevyskytuje ani v našej politike.

Na druhej strane, to, že ani za tri desaťročia nedokázali slovenské vlády takýmto spôsobom koncipovať taký dôležitý zákon, a väčšinou PVV vyzerá, ako keby ho varili psíček s mačičkou, je smutnou vizitkou našej politiky. Toto nie je kritika nového kabinetu, ako skôr výčitka voči nášmu politickému establišmentu.

Ak sa ukáže, že Matovič má „škodnú“ priamo u seba, tak „najambicióznejším plánom na zmenu fungovania Slovenska k lepšiemu v jeho histórii“ bude rýchlo koniec.

Nebol by to však Igor Matovič, kedy si neodpustil poznámku, že toto PVV bude najlepším dokumentom, aký kedy exekutíva SR pripravila. Ak má niekto pocit, že počuje vzdialenú odozvu velikášskych vyhlásení Donalda Trumpa, tak počuje dobre.

Dokumentu však nemožno uprieť úprimnú snahu zmeniť veci k lepšiemu a predovšetkým bojovať s korupciou. Po rokoch, keď Smer iba predstieral, že chce transparentnejšiu politiku, no pritom neustále blokoval prijatie nových zákonov, ktoré by situáciu v tejto oblasti zlepšili, sa azda blýska na lepšie časy. Keďže Matovič postavil celú svoju kampaň na boji s korupciou a zo strany občanov tu zároveň existuje „verejná objednávka“ na zmenu, len ťažko si možno prestaviť, že teraz by túto agendu nechal „ležať ľadom“.

Ak vláda prijme nový, skutočne funkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorým by bolo možné postihovanie nelegálnych príjmov, a zavedie štátny register verejných funkcionárov a ich majetkových priznaní, „aby verejnosť mala možnosť kontroly majetkových prírastkov verejných funkcionárov“, tak to po dlhých rokoch smeráckeho vajatania bude krokom vpred.

Najzásadnejší krok k stransparentneniu verejného života na Slovensku však bude predstavovať zavedenie funkčného mechanizmu hmotnej zodpovednosti a trestania pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami.

Tento balík protikorupčných opatrení spolu s avizovanými reformami v justícii (reforma súdnej rady a posudzovanie majetkov sudcov) môžu prinavrátiť dôveru ľudí v spravodlivosť a fungovanie inštitúcií na Slovensku späť „do normálu“.

Zároveň však treba mať na pamäti, že aj predchádzajúce vlády všeličo nasľubovali, no „skutek utek“. Súčasťou tejto koalície je aj hnutie Sme rodina, pri ktorom treba byť obzvlášť obozretný, ako si budú počínať jej ministri a nominanti. Veľa dôvery nepridáva ani to, že za mesiac fungovania novej vlády z rezortov, ktoré spravuje tento subjekt, už odišli dvaja štátni tajomníci…

Ak sa ukáže, že Matovič má „škodnú“ priamo u seba, tak „najambicióznejším plánom na zmenu fungovania Slovenska k lepšiemu v jeho histórii“ bude rýchlo koniec.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Igor Matovič #programové vyhlásenie vlády