Ružové okuliare Igora Matoviča

Vzhľadom na špecifickosť situácie, keď je takmer celá spoločnosť paralyzovaná pandémiou, by sa dalo čakať, že v novom programovom vyhlásení vlády (PVV) sa objaví jedna kapitola, v ktorej Matovičov kabinet predstaví plán, ako chce postupovať v boji proti koronavírusu. A následne ako mieni „otvárať a zapínať“ krajinu. Pretože toto sú najzásadnejšie otázky dneška. Všetko ostatné sú len „poznámky pod čiarou“.

20.04.2020 19:00
debata (26)

Vo vládnom programe by ste však niečo také darmo hľadali. PVV vyzerá, akoby nejaký horlivý úradník vo vesmíre skompiloval programy štyroch strán, netušiac, čo sa na Zemi momentálne deje. Hoci korupcia a reforma justície sú nepochybne dôležité otázky, dokiaľ sa nám nepodarí spoločnosť dostať alebo aspoň priblížiť k normálu, tak o nich môžeme viesť akurát akademické dišputy. Nič viac, nič menej. Pretože tak ako sa nedá stavať dom bez základov, nemôže vláda odsúvať najdôležitejší problém dneška.

Ochorenie COVID-19 sa síce v PVV spomína na viacerých miestach, no žiadna ucelená koncepcia v ňom prezentovaná nie je. Je to výraz nemohúcnosti, pretože nová vláda nevie, čo by mala robiť? Alebo jej ochorenie pripadá ako nepodstatná, krátkodobá záležitosť, ktorá ani nestojí za reč? Ak by tento rok nehrozil prepad ekonomiky o 7, možno až o 10 percent, človek by nad tým mávol rukou, lenže my už teraz vieme, že našu ekonomiku čaká najhoršia kríza od r. 2008. Preto je tá bezstarostnosť až zarážajúca.

Vzhľadom na pandémiu by sa dalo čakať, že v programovom vyhlásení vlády sa objaví kapitola, v ktorej Matovičov kabinet predstaví plán, ako chce postupovať v boji proti koronavírusu. Vo vládnom programe by ste však niečo také darmo hľadali.

Je celkom možné, že koronavírus sa nám v dohľadnom čase nepodarí úplne zlikvidovať a budeme sa s ním musieť naučiť žiť. Ako potom bude vyzerať napríklad výučba v školách? Nebudú sa pre karanténne opatrenia musieť deti učiť na zmeny, aby ich v triedach bolo menej? Koľko to bude stáť? A kde na to zoberieme peniaze? Alebo ako budeme pristupovať k seniorom, ktorí patria k najrizikovejšej skupine? Nebudeme ich musieť trvalo izolovať od zvyšku spoločnosti? A ako budeme chodiť do práce?

Nielenže nepoznáme odpovede na tieto otázky, no mnohé tézy v PVV si protirečia. Až to vyzerá, akoby jednotlivé kapitoly boli vytvorené separátne a autori nečítali tie ostatné. Napríklad ak niekto na jednej strane sľubuje masívnu výstavbu nájomných bytov, zvýšenie rodičovského príspevku, zavedenie príspevku na hypotéku pre rodiny s dieťaťom do troch rokov veku či spravodlivú valorizáciu dôchodkov, no na druhej strane chce mať v roku 2024 vyrovnaný rozpočet, tak asi nevie, o čom hovorí, pretože to je ekonomický nonsens.

PVV je napísané tak, akoby nám nehrozila žiadna hospodárska recesia, akoby nám nehrozilo zvýšenie rozpočtového deficitu ani pokles príjmov zdravotných poisťovní. Akoby odteraz nad Slovenskom malo svietiť iba slniečko…

Na rozdiel od kabinetu Igora Matoviča si však väčšina ľudí uvedomuje, že nás čakajú ťažké časy. Nasadiť si ružové okuliare je fajn, ale vidieť za roh je ešte lepšie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #programové vyhlásenie vlády #koronavírus