Chaos, zlosť a slzy

Ak by niekto pred mesiacom povedal, že ľuďom budú pri nedodržaní predpísaného nákupného času hroziť pokuty a pri vstupe do obchodov ich budú legitimovať, tak by to každý považoval za zlý vtip. Žijeme predsa v slobodnej krajine a nie v totalite, kde nejaká štátostrana kontroluje celú spoločnosť a kruto trestá tých, čo sa vzoprú jej príkazom.

23.04.2020 19:00
debata (85)

Lenže časy sa menia. Od stredy platí nové nariadenie, podľa ktorého môžu seniori nakupovať iba medzi 9. a 11. hodinou, a to len v pracovných dňoch. V uplynulých dňoch sa tak nejednému nakupujúcemu stalo, že si od neho strážna služba vypýtala občiansky preukaz. Chceli zistiť, či môže, alebo nemôže vstúpiť… Odhliadnuc od absurdnosti celej situácie je konanie príčinlivých esbéeskárov protizákonné, pretože nie sú oprávnení nikoho legitimovať.

Iný prípad: Dôchodca si poctivo vystál dlhú „šóru“, no keďže k potravinám prišiel trochu neskôr, do obchodu ho už nevpustili, lebo odbila 11. hodina a predpísaný časový limit na nákupy seniorov vypršal. Absurdné? Vitajte na Slovensku týchto dní, kde vláda v snahe chrániť seniorov vytvára chaos.

To však ani zďaleka nie je všetko! Príbehov o pracujúcich dôchodcoch, ktorí jednoducho nemôžu len tak odísť z práce – zatvoriť svoju ambulanciu, odísť z vrátnice či len tak opustiť pracovisko, aby si mohli nakúpiť v stanovenom čase, je neúrekom. Ak na Slovensku máme takmer 150-tisíc pracujúcich dôchodcov, pričom sa dá predpokladať, že väčšina z nich je nad 65 rokov, tak tu diskriminujeme nemalú časť obyvateľstva. A napríklad človek, ktorý žije v domácnosti sám, si od stredy nemá vôbec šancu nakúpiť. Na týchto ľudí pri prijímaní nového nariadenia zjavne nikto nemyslel.

Samozrejme, prijímať plošné reštriktívne opatrenia od zeleného stola je vždy oveľa jednoduchšie, ako zabezpečiť presne cielenú pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú.

V susednom Česku súd v stredu zrušil mimoriadne opatrenia ministerstva zdravotníctva, ktoré sa týkali voľného pohybu osôb. Ak by sa u nás našiel niekto, kto by podal žalobu, tak z najväčšou pravdepodobnostnou by súd tieto opatrenia ako diskriminačné a protiústavné zrušil.

Ak by len zlomok z rozhorčených reakcií, ktoré prišli nám do redakcie, bol doručený aj na Úrad vlády, Igor Matovič by mal rýchlo zvolať zasadnutie krízového štábu a na tlačovke oznámiť, že spomínané dve hodiny sú prednostne vyhradené pre dôchodcov, čiže sú len ODPORÚČANÍM, a nikomu žiadny trest nehrozí. Pretože hroziť starým ľuďom mastnou pokutou za to, že sa vyberú do obchodu mimo predpísaného času, je absolútnou neúctou voči nim. Čo bude nasledovať? Nejaké špeciálne označenie? Zákaz sedenia na lavičkách v parkoch?

Ak vláda toto opatrenie neprehodnotí, nielenže riskuje, že bude zovšadiaľ počúvať ponosy nešťastných penzistov, ktorých 11.05 ochranka nepustila do obchodu a ľuďí, ktorí si kvôli návšteve lekára nemohli nakúpiť atď., ale premiér si koleduje aj o to, že preferencie jeho hnutia, ktoré sa po všetkých tých prechmatoch držia až neuveriteľne vysoko, klesnú prudko dole.

Navyše, v susednom Česku súd v stredu zrušil mimoriadne opatrenia ministerstva zdravotníctva, ktoré sa týkali voľného pohybu osôb, zákazu návštev pacientov a zákazu maloobchodného predaja. Ak by sa našiel aj u nás niekto, kto by podal žalobu (po sociálnych sieťach už koluje analýza právnika Petra Kresáka), s najväčšou pravdepodobnosťou by súd tieto opatrenia ako diskriminačné a protiústavné zrušil.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori #koronavírus #nákupný čas