Dymové úniky z parlamentu

Za hlavný princíp spôsobu oslovovania občanov označujú predstavitelia novej vládnej koalície otvorenosť politiky.

24.04.2020 20:00
debata (3)

Po premiérovi Igorovi Matovičovi z OĽaNO prevzal túto myšlienku šéf SaS Richard Sulík a najnovšie sa na ňu opakovane odvolával aj minister dopravy Andrej Doležal z hnutia Sme rodina, keď avizoval likvidáciu násypu na rozostavanom diaľničnom úseku D4.

Niektorí poslanci v presvedčení, že svojim lídrov urobia radosť, túto glasnosť chceli dotiahnuť i v parlamentných laviciach. O detailných výsledkov voľby členov Súdnej rady sa dozvedeli vybraní novinári skôr, ako ich oficiálne oznámili v pléne a vzápätí boli publikované na webe príslušného denníka. Ako je to možné, keď v čase pandémie sú od zástupcov médií oddelení takmer nepriedušne? Vot, technika boľšaja!

Pred písomkou panie učiteľky, dobre poznajúc svojich žiakov, zvyknú od nich vyžadovať, aby odovzdali mobily. Vraví sa, škola základ života. A pretože viacerí z poslaneckého grémia majú školopovinné deti, uzniesli sa na tom, že pri voľbách v Národnej rade vždy odoberú overovateľom zápisnice telekomunikačné prostriedky spájajúce ich so svetom.

Nuž, je to jednoduchšie ako pri voľbe pápeža, keď sa čaká na farbu dymu prenikajúceho z piecky Sixtínskej kaplnky. Biely či čierny? To sa pri posudzovaní kandidátov do Súdnej rady pýtali aj koaliční zákonodarcovia najmä v súvislosti s aktívnou sudkyňou Alenou Svetlovskou. Napokon od nich dostala o dvanásť hlasov menej.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár svoju nominantku obhajoval tvrdením, že veď ešte nie je schválené programové vyhlásenie, v ktorom sa zaväzujú, že nebudú navrhovať do Súdnej rady ľudí zo sudcovského prostredia. Tak čo toľko kritiky? Povedal to otvorene, bez škrupúľ, v súlade s jedným z atribútov súčasného vládnutia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobily #novinári #Súdna rada #Boris Kollár #otvorenosť #Národná rada #andrej doležal #Aleba Svetlovská #voľba pápeža