Ktož jsú boží robotníci

Ktož jsú boží bojovníci a zákona jeho... húdli si husiti na spanilých jazdách, keď v 15. storočí okrem šírenia svojského slova božieho stihli vyplieniť viaceré slovenské mestá a dediny.

04.05.2020 20:00
debata (21)

Teraz k nám pre zmenu dorazili „robotníci boží“. Nie však spoza rieky Moravy, ale toť len z malého Ríma, od Trnavy. Za božích robotníkov, „ktorých si náš ľud zvolil“, označil seba a svojich kolegov Igor Matovič.

Na tlačovke neobišiel ani zákon, hoci už menej božský, ktorým sa majú zmeniť podmienky na voľbu generálneho prokurátora. Dokonca pripustil, že k tejto dôležitej novele dôjde na základe poslaneckého, teda nie vládneho, odborníkmi posúdeného návrhu. To líder OĽaNO ešte nedávno pokladal za ôsmy hlavný hriech predchádzajúcej vládnej garnitúry.

Osobitne záverečná časť brífingu sa niesla v náboženskom, no už menej v protestantskom duchu. Premiér a hlavný hygienik sa totiž odvolávali na dohodu iba s Konferenciou (katolíckych) biskupov Slovenska.

Neúspešne sa usilovali presvedčiť novinárov, prečo povoľujú obnovenie verejných bohoslužieb, pričom počet ľudí nebude obmedzený tak ako v obchodoch pravidlom 25 štvorcových metrov na jednu osobu. Prítomný minister zdravotníctva Marek Krajčí o tejto téme mlčal, hoci sa pred niekoľkými dňami dušoval, že omše nesmú byť aj preto, lebo sa na nich spieva, čím sa ideálne šíri kvapková infekcia, vrátane koronavírusu.

Ján Mikas nad rámec svojej odbornosti argumentoval tým, že na rozdiel od zábavy (napríklad divadla) je sloboda viery a vyznania súčasťou ústavného práva. V prípade pandémie málo logické, no ako sa v husitskom chorále spieva:

„Heslo všichni pamatujte, kteréž vám vydáno, svých hauptmanóv pozorujte, retuj druh druhého.“ A robotník Matovič sa bohorovne usmieval.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Konferencia biskupov Slovenska #Igor Matovič #pandémia #koronavírus #Marek Krajčí #bohoslužby #Ján Mikas #husiti #sloboda viery a vyznania