Novela zákona o štátnej službe pod rúškom rúška

Po koronavíruse a koronakríze sa zaradí medzi najfrekventovanejšie slová koronakracia. Pôjde o nový byrokratický aparát na všetkých úrovniach, ktorý hodlá koaličná garnitúra čím skôr dosadiť do kancelárií pomocou novely zákona o štátnej službe. V rozpore s predvolebnými sľubmi.

06.05.2020 20:00
debata (24)

Pod rúškom boja proti zákernému, tichému a neviditeľnému vírusu ho predkladá parlamentu v zrýchlenom legislatívnom konaní. Tu už nejde o prepriahanie vysokých ministerských úradníkov, predstaviteľov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Národnej diaľničnej spoločnosti a iných ústredných inštitúcií, čo sa považuje po obrate mocenských pomerov za prirodzené.

Zákon má vláde umožniť z gruntu vyčistiť štátnu správu alebo úradníkov aspoň poriadne zastrašiť. Akoby sa tých vyše 40-tisíc ľudí nebálo už pandémie.

Generálny tajomník úradu, ktorý je krkom ministerstva a jemu podriadených zložiek, nebude musieť mať prax vo verejnej správe. Bude bez zdôvodnenia rozhodovať o zotrvaní či nezotrvaní každého štátneho zamestnanca. Z večera do rána sa môže prijať zmena organizačnej štruktúry, ktorej dôsledky tí „nepohodlní“ aj v súkromnej sfére bytostne poznajú.

Prečo sa chce nová moc v personálnych otázkach vrátiť do mečiarovskej éry? Po dlhých rokoch v opozícii sa v každom okrese, v každom meste hlási o „vernostné“ dosiaľ s nenaplnenými ambíciami dajaký malý Matovič, Kollár, Sulík či Šeliga.

Každý nemôže byť ministrom, šéfom predstavenstva alebo generálnym riaditeľom, preto si pýtajú sľúbené teplé miestečko, trafiku. Odbornosť pritom nemusí hrať žiadnu rolu. Tieto kádrové rošády sa pripravujú za súčasnej ťažkej situácie zákerne, no dúfajme, že nie celkom ticho a neviditeľne.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #úradníci #štátna správa #Igor Matovič #Juraj Šeliga #koronakracia #personálna politika #legislatívne konanie