Otváranie Európy

Jedným z najväčších výdobytkov Európskej únie je sloboda pohybu. Preto sa tejto vymoženosti mnohí ľudia len neradi vzdávali, hoci chápali, že najúčinnejší spôsob, ako zastaviť šírenie ochorenia COVID-19, je načas hermeticky uzavrieť hranice. Najmä v krajinách, ktorých občania žili 40 rokov za železnou oponou, to vyvolávalo zvláštne reminiscencie.

13.05.2020 20:00
debata (5)

Zatvorené hranice na jednej strane chránia, no zároveň rozdeľujú. Pandémia tak rozdelila nielen rodiny, ale tvrdo zasiahla prakticky všetky oblasti nášho života, biznis nevynímajúc.

Zrazu sme si uvedomili, ako je celý svet globálne prepojený. V Nemecku chýbali ľudia v poľnohospodár­stve, lebo špargľa a iné plodiny žiadny koronavírus nepoznajú. Preto Berlín udelil výnimky pre príchod sezónnych robotníkov z Rumunska. Veľká Británia, ktorá sa z únie rozhodla odísť práve kvôli pracovníkom z východnej Európy, zrazu zistila, že po brexite jej chýbajú ľudia na ovocných a zeleninových farmách, a tak ich začala letecky zvážať. Pandémia, nepandémia – úrodu musí niekto pozbierať…

Svoje si zažili aj Slováci bývajúci v prihraničných oblastiach. Uväznení vo vlastných bytoch, bez možnosti ísť do práce alebo postarať sa o vlastné dieťa, ktoré zostalo u expartnera, sa zrazu ocitli tisícky ľudí.

Správa, že Berlín už túto sobotu otvorí hranice, je tak prvou lastovičkou, po ktorej, dúfajme, budú nasledovať ďalšie.

Všetko zlé je na niečo dobré. Keď sa pandémia pominie a my budeme môcť opäť slobodne cestovať po celom kontinente, tak si možno aj tí, ktorí na únii videli len samé negatíva, uvedomia, akú hodnotu má sloboda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #hranice #voľný pohyb osôb