Začalo sa zlovestné triedenie duchov

Verejná ochrankyňa práv berie na vedomie, že Národná rada nevzala na vedomie jej výročnú správu. Tak sa skončilo dvojdňové rokovanie o situácii v (ne)dodržiavaní základných ľudských práv a slobôd na Slovensku za minulý rok.

14.05.2020 19:30 , aktualizované: 20:00
debata (1)

Pre Máriu Patakyovú nič nové. Poslanci jej zhodili zo stola obdobný text už trikrát. Nóvum spočíva v tom, že sa to udialo prvý raz po zmene mocenských pozícií a jej dokument nieže nepodporili iba zástupcovia Smeru, ktorých bývalú vládu kritizovala, ale ani mnohí koaliční zákonodarcovia.

Rozprava bola poznačená ideologizovaním problémov a osobnými invektívami. Mnohých nezaujímalo, čo vlastne bolo v správe, ale to, čo nebolo. Práve tým, ktorí sa najviac bijú za rodinu, boli ukradnuté vážne zlyhania úradov voči deťom, seniorom a ďalším zraniteľným skupinám. Chýbala im však obrana práv nenarodeného dieťaťa, hoci to podľa Ústavného súdu SR nie je subjektom práva na život.

Patakyovú obviňovali, že sa extrémne veľa venuje „dúhovým témam“, aj keď sa o registrovanom partnerstve nezmienila. Hovorila iba o minimálnom právnom rámci, aby sa takým párom zabezpečila rovnosť pred zákonom, čo mimochodom Robert Fico ešte ako premiér opakovane pripúšťal. Ostal pri sľuboch.

Výročná správa urýchlila očakávané triedenie duchov naprieč politickým spektrom. Proti nej hlasovala tretina snemovne (za boli iba 34), ako jeden muž kotlebovci, kollárovci, viacerí z OĽaN0 a štyria za Smer. Dvaja z nich – Ján Podmanický a Marián Kéry – družne s Tomášom Tarabom z extrémistickej ĽS NS oznámili, že založia platformu „hodnotovej politiky“. Avizovali, že predložia legislatívny návrh, ktorým by sa už neobnovil nedeľný predaj.

Asi jedným z ďalších krokov superkonzervatívcov bude zákon, ktorý podľa poľského vzoru zakáže alebo radikálne obmedzí umelé prerušenie tehotenstva. Päťdesiat hlasov v parlamente už majú istých.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ombudsmanka #Mária Patakyová #Ján Podmanický #výročná správa #verejná ochrankyňa práv #Tomáš Taraba #dúhové témy #práva nenarodeného dieťaťa