Dobre (ne)bude!

Hovorí sa, že optimista je len zle informovaný pesimista. Tieto slová človeku nevdojak zídu na um pri počúvaní Igora Matoviča, ktorý svoje príhovory často končí výrokom: dobre bude!

15.05.2020 20:00
debata (35)

Problém spočíva v tom, že premiér svoju energiu sústredil len na to, ako poraziť „hnusobu“ a všetko ostatné akoby išlo mimo neho. Aj preto vznikajú neustále spory medzi ním a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, ktorý nemá klapky na očiach a vie, že po koronakríze nás čaká oveľa väčší problém – záchrana slovenskej ekonomiky.

Už prvé dostupné čísla naznačovali, že sa rútime z kopca: medziročný prepad priemyselnej produkcie za marec bol 19,6 % (!), čo je jednoznačne najviac z okolitých krajín a aj v porovnaní s Nemeckom.

A optimizmus určite prešiel každého, kto si pozrel odhad vývoja HDP v prvých troch mesiacoch roka, ktorý v piatok zverejnil Štatistický úrad. Z neho je zrejmé, že dobre tak skoro nebude. Slovenská ekonomika sa v prvom kvartáli prepadla takmer o 4 %, čo je viac, ako odhadovali analytici. Na porovnanie, susedné Česko išlo dole len o –2,2 percenta a Maďarsko rovnakom čase zaznamenalo dokonca 2-percentný rast!

Bolo by načase, aby si premiér konečne zložil ružové okuliare a pozrel si čísla. Zistil by, že dobre nebude a možno by už vláda začala konečne konať, pretože doterajšia štátna pomoc podnikateľom je nesmierne pomalá. V prípade, ak sa im pomoc nedostane včas, potom im to bude platné ako „mŕtvemu teplé gate v zime“.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #recesia #prepad ekonomiky #pokles HDP