Možno príde aj kúzelník

Vládni činitelia sľubujú občanom ako rodičia svojim poslušným deťom pred Vianocami, že sa v pondelok dočkajú vytúženého darčeka.

17.05.2020 20:00
debata (5)

Zhovorčivý premiér to nevydržal a na sociálnej sieti potvrdil, že to vyzerá veľmi nádejne na výraznejšie uvoľnenie obmedzení v súvislosti s pandémiou.

V nedeľných televíznych debatách všetci politici ďakovali pracovníkom v zdravotníctve, ale potom sa vždy reč zvrtla na viaznúcu vyše miliardovú výpomoc podnikateľom a živnostníkom. Iste, ekonomika je podstatná, no nik sa nezamýšľal nad tým, že by lekári, sestry a manažéri zdravotníckych inštitúcií v pondelok pod štedrým stromčekom radšej ako otvorené reštaurácie a hranice našli otvorenú peňaženku štátu.

Nemocnice už niekoľko týždňov vážne upozorňujú, že im v júni hrozí kolaps. Práve v čase, keď sa od nich očakáva, že plne naštartujú starostlivosť o chorých a dobehnú to, čo vinou koronavírusu museli odkladať. Ich asociácia varuje, že ak sa nedofinancuje verejné zdravotné poistenie, nebude na výplaty zamestnancov. Poisťovne totiž avizovali, že ak im urýchlene neprídu na účet peniaze, od 1. júna nebudú môcť nemocnice počítať s finančným vyrovnaním.

O nič lepšie na tom nie sú ani v ambulantnom sektore. S najväčšou – Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nemajú zatiaľ uzavretú ani dohodu o paušálnych platbách, a hraničný termín je 30. máj. Finančné rezervy súkromných lekárov nie sú bezodné a oni ani sestričky či ďalší personál sa z grafov ani zo vzduchu nenajedia.

Minister Marek Krajčí sa pri inštalácii nového šéfa VšZP dušoval, že peňazí je v jeho rezorte dosť. Tak kde sú tí škrečkovia, čo ich nechcú poslať do nemocníc, polikliník a ambulancií? Načo nám budú otvorené reštaurácie a hranice, ak nebude fungovať zdravotníctvo?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #zdravotníctvo #Poisťovne #VšZP #lekári #nemocnice #sestričky #ambulancie #pandémia #Marek Krajčí