Žltá kole oči

Repka sa stala kráľovnou internetu. Viac na ňu, presnejšie jej pestovateľov, útočia, ako ju bránia. Vraj vytlačila z chotárov zeleninu. Má smolu, keď na jar kvitne, rozozná ju každý a vie, čo treba.

18.05.2020 20:00
debata (22)

Ale pozor, aj horčica kvitne nažlto. Nie všetko, čo je žlté, je repka. Pestuje sa jej priveľa, tvrdia ekoaktivisti i nový minister. Nuž, ako sa to vezme.

Útokom na repku sa začal nie dosť dobrý pokus reštrukturalizovať poľnohospodársku výrobu, teda zmeniť zastúpenie jednotlivých plodín na pôde. Pred aj po kolektivizácii bolo Slovensko plodinovo pestré. Kto si dnes spomenie na ľan či konope, fazuľu alebo šošovicu? Krajina, ktorá vraví, že jej druhým chlebom sú zemiaky, polovicu z nich dováža.

Bolo veľa ministrov pôdohospodárstva, ktorí sľubovali, že privedú poľnohospodárov k pestovaniu aj iných plodín, ako sú obilniny či olejniny. Ani jednému sa to doteraz nepodarilo. Podnikanie na pôde je predsa aj o zisku, o najjednoduchšej ceste k nemu.

Nám chýba najmä zelenina i všeličo iné. Do pestovania potrebujeme vrátiť poctivosť. Akéže je to zeleninárstvo, keď niektorí šľachetnosť zeleninárskeho zámeru maskovali len pestovaním tekvice? Zelenina je aj o vzťahoch s obchodom. Spomenú si reťazce, ako vybabrali s kapustármi?

Zelenina si vyžaduje veľa ručnej práce. Vyrástla nám generácia bez pestovateľských zručností, pohodlná a užívajúca si život, aj preto pracujú v sadoch cudzinci. Nepomôže iba zmeniť dotačné pravidlá, podporiť malých, mladých a rodinných farmárov.

Pes je zakopaný i vo vzťahu súčasníkov k pôde, rastlinám a zvieratám. Niektorých ovládol zelený romantizmus. Krajina však potrebuje najmä vecné, racionálne riešenia. A pravdaže, horúce roľnícke srdce. V tom je kľúč k potravinovej sebestačnosti.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #repka #pôdohospodárstvo #zemiaky #obilniny #horčica #pestovatelia #obchodné reťazce #sebestačnosť #olejniny