Ľudákov odchod zo Smeru

Ján Podmanický odchádza z poslaneckého klubu Smeru-SD a rovnako sa vzdáva členstva v strane. Jeho zdôvodnenie je čarovné: vraj nechce „byť prekážkou ešte väčšieho posunu strany Smer-SD doľava“ (ktorý ohlásil Fico) a nezdieľa „názory Petra Pellegriniho, ktorý je viac liberál ako ľavičiar“. Taká ohľaduplnosť a záujem o osud strany, s ktorou sa hodnotovo rozišiel, sa len tak nevidia...

19.05.2020 19:00
debata (40)

Nuž dobre. Ak pripustíme, že Pellegrini je liberál, tak potom Podmanický je ľudák ako vyšitý. Nielen, že sa podieľal na zostavovaní antológie básní oslavujúcich prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa, ku ktorej napísal doslov, on sa ako ľudák správal aj v parlamente. Napríklad pred piatimi rokmi, tento „sociálny demokrat“ podporil ultrakonzervatívny paškvil z dielne Štefana Kuffu a Mariána Kvasničku, ktorým chceli kriminalizovať interrupcie a zakázať umelé oplodnenie (!). Táto novela síce neprešla, no ukázala, čo je vlastne zač.

Prekvapujúce preto nie je, že zo strany odišiel, ale skôr to, ako sa tam vôbec ocitol a čo tam robil. Jeho pozícia v strane bola dlhé roky konformná – do parlamentu bol zvolený už v roku 2006 zo 17. miesta, potom síce mierne klesol na 24. miesto, no v posledných voľbách kandidoval dokonca ako pätnástka!

Tento "hnedastý“ starosta z Kysúc strávil teda ako „sociálny demokrat“ v parlamente dlhých 14 rokov. Otázne je, či sa celý čas tak dobre pretvaroval, alebo Smeru bolo v podstate jedno, kto ho reprezentuje, čo vrhá tieň na túto „sociálnodemo­kratickú“ stranu.

Ak pripustíme, že Pellegrini je liberál, tak potom Podmanický je ľudák ako vyšitý. Prekvapujúce nie je, že zo Smeru odišiel, ale skôr to, ako sa tam vôbec ocitol a čo tam robil.

Zarážajúce je, že k tejto otázke sa doteraz vôbec nevyjadril Robert Fico ako predseda strany. Síce vyhlasuje, že „protifašistická orientácia strany Smer-SD je úplne jasná a nemenná“, no keď príde na lámanie chleba, mlčí, čo vyvoláva otázniky.

Vzhľadom na svoj vek – Podmanický má len 43 rokov, určite v politike ešte nepovedal posledné slovo. Či napokon skončí tam, kde mentálne patrí, ukáže čas. Tento vyštudovaný teológ a právnik má určite bližšie k Záborskej, ku Kuffovi a ďalším „talibancom“, ktorí dávajú momentálne o sebe hlasno vedieť.

Ako člen platformy Za hodnotové Slovensko v parlamente veľa vody nenamúti, pretože koalícia disponuje ústavnou väčšinou a nie je odkázaná na jeho hlas. A keď bude v kultúrno-etických otázkach hlasovať spolu s vládou, tak to Matoviča iste poteší, ale to bude asi tak všetko. Podmanický bude plniť úlohu „užitočného idiota“.

Môže sa to však časom zmeniť. Ak sa konzervatívcom podarí prvý krok a presadia, aby obchody v nedeľu zostali zatvorené, tak ich to nepochybne posmelí a pôjdu ďalej.

Anna Záborská si v nedeľu na facebooku položila otázku: „Nájde sa dosť kresťanov v parlamente? Mám nádej, že to tak bude. Musíme ísť krok za krokom,“ čím mala na mysli sprísnenie interrupcií. Tu môže v rámci koalície dôjsť ku konfliktu a k novému triedeniu duší, čo môže byť príležitosť aj pre Podmanického. Prerod zo sociálneho demokrata na katolíckeho fundamentalistu tak bude zavŕšený.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Ján Podmanický