Veľká konzervatívna revolúcia

Na Slovensku sa schyľuje k Veľkej konzervatívnej revolúcii. Príčin je viacero, no jednou z nich je aj oslabenie „tradičnej“ kresťanskej demokracie a nástup nových radikálnych kresťanských prúdov.

21.05.2020 19:00
debata (34)

Kedysi dávno, keď ešte všetci konzervatívci boli pod jednou strechou KDH, vedeli sme, s kým máme dočinenia. Vedeli sme však aj to, že títo ľudia sú ochotní robiť s liberálmi kompromisy, pretože Slovensko malo naliehavejšie problémy ako riešiť sprísňovanie interrupčného zákona a pod. KDH bola seriózna a vcelku predvídateľná strana.

Lenže (aj) kvôli týmto kompromisom prešli kresťanskí demokrati toľkými štiepeniami ako žiadny iný subjekt. Dnes ich nájdete všade, paradoxne, samotné KDH v parlamente zastúpené nie je.

Tým, že ľudia s „kresťanskou DNA“ boli v uplynulých voľbách roztrúsení na kandidátkach rôznych strán a straničiek, nik im nevenoval veľkú pozornosť. Ukazuje sa, že to bola chyba. V novom parlamente sa zliali ako ortuť do jedného celku a spoločne predstavujú hrozbu pre sekulárny charakter štátu. Tým, že nemajú jednotné vedenie, ktoré by ich trochu „krotilo“, sú ako odtrhnutí z reťaze. Nikomu sa nemusia zodpovedať, keďže ich ministraničky sa do parlamentu dostali vďaka tomu, že sa „zviezli“ na chrbte niekoho väčšieho.

Títo ľudia, na rozdiel od staromilsky pôsobiaceho, no zároveň otvoreného KDH, žiadne kompromisy robiť nechcú – sú presvedčení o absolútnej správnosti svojej viery, a preto svoje náboženské postoje chcú presadzovať politickými prostriedkami.

Je neuveriteľné, že v situácii, keď krajinu postihla hospodárska kríza nebývalých rozmerov a počet interrupcií dosiahol historické minimum, chce niekto presadzovať svoje ideologické predstavy – namiesto toho, aby zachraňoval ekonomiku. Alebo práve preto?

Cítia sa silní, lebo vedia, že majú podporu pro life hnutia, ktoré v poslednej dekáde počuť čoraz hlasnejšie. Dá sa povedať, že tu platí nepriama úmera – o čo slabšie bolo KDH, o to silnejší hlas „kresťanskej ulice“. Pochod za život, referendum o rodine v roku 2015, ľudia ako Branislav Škripek, ktorí zrazu objavili boha – to všetko ich posilňovalo a zároveň rozširovalo ich rady.

Problém všetkých týchto evanjelizátorov, prebudených kresťanov a charizmatikov tkvie v tom, že sa cítia byť výnimoční. Považujú sa za lepších kresťanov, ako sú „obyčajní“ evanjelici a katolíci, ktorých vieru považujú za formálnu. Hoci sami osebe predstavujú marginálnu skupinu, práve v spojení s ultrakonzer­vatívnymi katolíkmi ako je Anna Záborská vidia príležitosť na presadenie svojich cieľov.

Právo na život nenarodenej ľudskej bytosti je pre nich najvyššie ľudské právo. Bodka. Majú svoje poslanie a sú presvedčení, že inej cesty niet. A v podstate ich ani žiadne racionálne argumenty nezaujímajú.

Inak by vedeli, že počet interrupcií u nás neutrále klesá. Len pred pár dňami Národné centrum zdravotníckych informácií zverejnilo štatistiku, z ktorej vyplýva, že počet umelých prerušení tehotenstva sa medziročne znížil zo 6 024 v roku 2018 na 5 824 v roku 2019.

Je neuveriteľné, že v situácii, keď krajinu postihla hospodárska kríza nebývalých rozmerov a počet interrupcií dosiahol historické minimum, chce niekto presadzovať svoje ideologické predstavy – namiesto toho, aby zachraňoval ekonomiku. Alebo práve preto?

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #interrupcie #ultrakonzervatívci