Na Slovensku po slovensky!

Až po troch desaťročiach sa napĺňa heslo slovenských nacionalistov. Vzhľadom na pandémiu sa cez letné mesiace neočakávajú zástupy hostí spoza hraníc.

22.05.2020 20:00
debata (18)

Našinci, naopak, zostávajú na rodnej hrude. Po týždňoch vynútenej izolácie iste zväčša nebudú trčať doma. Takto to vyzerá, že sa rozletia do všetkých kútov svojej vlasti.

Podľa príjmových kategórií obsadia hotely s rozličným počtom hviezdičiek, penzióny, chaty, chalupy a, ako naznačuje štatistika predaja v obchodoch so športovým tovarom, najmä kempingy.

Ľubozvučnú stredoslovenčinu teda budú počuť na Zemplínskej šírave i na bratislavských Zlatých pieskoch, svojskú trnavčinu nielen v televízii, no aj v oboje Tatrách, šumnú šarištinu povedzme v Piešťanoch a pri termálnych žriedlach na juhozápade republiky. Lebo sa hádam v rámci piatej fázy uvoľňovania protiepidemických opatrení dožijeme otvorených kúpalísk a akvaparkov.

Prognostici sa týždne dohadujú, či v dôsledku koronakrízy krivka svetovej ekonomiky nadobudne tvar písmena V alebo U. Pokiaľ však ide o domáci turistický ruch na Slovensku, vyzerá to na ono víťazné vé.

Nuž, vlastný Jadran, Alpy, Antalyu či Benátky tu nebudeme mať, no môžeme si sami sebe ponúknuť iné krásy prírody či skvosty architektúry i v takých mestečkách, dedinách a na hradných kopcoch, kam sa zatiaľ ešte mnohí Slováci a Slovenky nezatúlali.

Samozrejme, blížiaci sa čas už skutočných prázdnin a návalov dovolenkárov bude zaťažkávacou skúškou. Pre medvede, ale najmä pre pracovníkov v odvetví turizmu. V Tatrách, na Liptove a v iných rekreačných centrách, v kúpeľoch a historických mestách to, dúfajme, zvládnu i bez bohatšej klientely z cudziny. A inde sa radi priučia a poučia z vlastných nedostatkov.

Len si držme palce, aby nám leto nadelilo veľa pekných dní. Zaslúžime si ich.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #kúpele #slovenčina #dovolenky #turizmus #koronakríza #rekreačné centrá #tranvčina