Hotel Panorama si strčte za klobúk

Kedysi, keď sa za minulého režimu planírovali historické centrá miest, aby cez ne mohla viesť diaľnica, alebo celé dediny, aby sa zabudlo na to, odkiaľ väčšina obyvateľov Slovenska pochádza, pretože zaklínadlom modernej doby bol „svätý“ betón, spieval Karel Kryl prenikavo satiricky o tom, ako „z chyže pod horama Hotel Panorama“ budujeme.

25.05.2020 20:00
debata (12)

Je absolútne strašné, že táto manická predstava premeny prírody a životného prostredia živých bytostí vôbec, doteraz z nášho étosu nevymizla. Ako inak by bolo možné, že komusi čo len v najodpornejšom sne napadne zastavať miesto také emblematické, ako je Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách?

Nuž a predsa sa taká vec „babe zdala“. Našťastie však vyzerá, že sa zatiaľ nestala, a ak nás napokon podľa novej politickej módy všetkých poriadnym prievanom ovanie samotný duch svätý, vari sa ani nestane. Od zámeru vybudovať v okolí Štrbského plesa parkovací dom, lanovku, zjazdovku, bytový dom a mnohé ďalšie objekty iba znásobujúce devastačný masový turizmus, obec Štrba na základe masívnej vlny nevôle zatiaľ ustúpila.

Slovko „zatiaľ“ je namieste, veď poučení doterajším vývojom vieme, ako vyzerajú napríklad – len za všetky developerské zločiny – Donovaly či Jasná. A vôbec to, ako sa každý kúsok krásnej a v európskom kontexte skutočne ojedinelo zachovanej prírody mení na zlatú baňu pochybných podnikateľských úmyslov a malomeštiackych snov o luxuse.

Také projekty sú vraj potrebné, hovorieva sa. Problém však spočíva v tom, že nie sú. Tí, čo sa ich zastávajú, zväčša argumentujú potrebou turistického ruchu ako jediného zdroja príjmov v mnohých regiónoch. Tento druh uvažovania je nevyhnutné prekonať, pretože inak nevyschnú, doslova či prenesene, len plesá v našich horách, ale celá krajina a my v nej.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrbské pleso #turizmus #jasná #Donovaly #developeri #Karel Kryl #Štrba #malomeštiaci