Sloboda po prejave

Sloboda prejavu je dôležitá. Ale ešte dôležitejšia je sloboda po prejave. Toto pravidlo si často bolestne uvedomujú disidenti a kritici autoritatívnych režimov a diktatúr. Ľudia, ktorí neraz pri verejných vyjadreniach riskujú slobodu, zdravie či dokonca život.

27.05.2020 20:00
debata (5)

Možno by sa americký prezident Donald Trump mal s takými ľuďmi porozprávať. Azda by sa ich mal opýtať, či za potláčanie slobody pokladajú to, nad čím vyplakáva americký prezident, teda najmocnejší muž sveta.

Trump sa sťažuje na sociálnu sieť Twitter. Vraj zasahuje do prezidentských volieb a dokonca potláča slobodu prejavu. Twitter pritom urobil len to, že k dvom Trumpovým tweetom pridal upozornenie, že by si o nich mali používatelia zistiť fakty. Sociálna sieť vysvetlila, že neexistujú dôkazy, že by voľby poštou, ktoré Trump kritizoval, viedli k rozsiahlym podvodom.

Je zaujímavé sledovať, ako sa americký prezident rád štylizuje do úlohy drsného muža. A jeho stúpenci s veľkou dávkou entuziazmu zdieľajú rôzne koláže s Trumpovou hlavou nasadenou na telách akčných hrdinov. Po takmer akejkoľvek kritike šéfa Bieleho domu však zvyčajne nasleduje hysterická reakcia. Viac ako akčného hrdinu to pripomína dieťa zúriace v obchode, lebo mu mama nekúpila obľúbenú sladkosť.

Trump, samozrejme, Twitter používa naďalej. Sloboda prejavu mu zostala. A treba veriť, že jeho kritikom zostane aj sloboda po prejave, keby Trump druhý raz vyhral voľby.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sloboda prejavu #Donald Trump