Úchylná kolekcia

Keď pred niekoľkými dňami vysielali v televízii vynikajúci Sequensov film Atentát, sotvakto tušil, že vzápätí prepukne u našich západných susedov škandál.

29.05.2020 20:00
debata (4)

Renomované nakladateľstvo, ktoré až do privatizácie v roku 1996 patrilo ministerstvu obrany, vydalo kalendár „osobností“ Tretej ríše.

Prináša oficiálne fotografie dvanástich najväčších vojnových zločincov z nacistickej éry Nemecka. Medzi nimi aj jedného z osnovateľov tzv. konečného riešenia židovskej otázky Reinharda Heydricha, ktorého nie bezdôvodne označovali za kata českého národa. Vyžadovalo si to riadnu dávku cynizmu, keď ho zvečnil vo veľkom formáte akurát český vydavateľ.

Nielen výber potentátov krvavého režimu, názov tlačoviny, ale aj grafická úprava nieže zľahčujú tie hrozné časy, ako tvrdia zmierlivejší kritici, ale ich falzifikujú. Nejde o prvý hrubý prešľap. V lete 2018 zaplavili trh hrnčekmi a tričkami s potlačou Hitlera.

Riaditeľ firmy sa vtedy zahral na obrancu ľudských práv. Vraj hádam nechceme byť ako za socializmu, keď sa to, čo sa nesmelo, škrtalo a zakazovalo. „Dnes sme v demokracii, kde môžeme čokoľvek,“ zdôrazňoval.

Vyšetrovateľ vtedy prišiel k záveru, že sa nepreukázalo, že by pohnútkou na výrobu a distribúciu morálne diskutabilnej potlače bolo čosi iné ako ekonomický zisk. Iste, podobizne masových vrahov sa vynikajúco predávajú. A tak prišli na rad hrnčeky i popolníky s Heydrichom, Mengelem, Eichmannom… Vlani do úchylnej kolekcie pribudli gumové masky führera a pri 75. výročí porážky fašizmu kalendár…

Až keď protestoval nemecký a izraelský veľvyslanec, ktosi nahlas povedal, že predsa podpora hnutí smerujúcich k potlačeniu práv a slobôd je aj podľa českého zákonníka trestná.

Propagáciu nacizmu treba zastaviť hneď pri prvých pokusoch, inak spoločnosti prerastie cez hlavu. Na Slovensku s tým máme bohaté skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kalendár #fašizmus #nacizmus #propagácia #hrnček #Heydrich #Naše vojsko