Kucapaca okolo štátnej pomoci

Bolože to slávy, keď sa ohlasovali milióny na záchranu ekonomiky. Prvá, druhá, neviem koľká pomoc... A hoci sa nakoniec vyplácanie peňazí ako-tak rozbehlo, stále pokrivkáva.

31.05.2020 20:00
debata (1)

Medzi žiadateľmi je ešte priveľa tých, čo až teraz dostávajú financie za marec. Nehovoriac o tom, že je úplne bežné, že žiadosť z hlavného mesta rieši úrad práce vo Zvolene či v Rožňave. Alebo aj oba – jeden tú za apríl, druhý ešte marcovú. V Bratislave jednoducho nestíhajú. A nepomohli veru ani šíky brigádnikov. Záujemcov o finančné injekcie od štátu je priveľa. A niet sa veru čo čudovať, ekonomika padá a ľudí, čo nemajú príjem alebo len taký naoko, pribúda.

Minister práce Milan Krajniak sa dušuje, že odteraz to pôjde rýchlejšie. O zefektívnenie systému však nejde. Rýchlosť naberie vyplácanie len preto, že ľudia, čo žiadajú opakovane, už nemusia podpisovať dohodu. Posielajú úradníkom len výkaz.

Štátna pomoc má však aj ďalší zádrh. A tentoraz nejde o to, že do tlačiva treba vypisovať veci, ktoré si úradníci vedia nájsť v databázach aj sami. Zdá sa totiž, že podľa bruselských pravidiel by štát nemusel na pomoci až tak šetriť. A možno by zachránil aj nejaké ďalšie pracovné miesta.

Vláda sa totiž rozhodla, že pomoc odstupňuje podľa výpadku príjmu. V praxi tak peniaze vydržia dlhšie, no je otázne, či o pár mesiacov bude ešte koho zachraňovať.

Mimochodom, upozornil na to bývalý Krajniakov štátny tajomník Jozef Mihál. Ten sa v rezorte práce neohrial ani mesiac. Vraj za tým nebolo nič osobné a chce pomáhať ľuďom aj naďalej. Namieril si to rovno do rezortu hospodárstva, kde radí svojmu šéfovi Richardovi Sulíkovi. Práve on chce otázku primalej pomoci predniesť na koaličnej rade. Teda, ak raz zasa nejaká bude.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #pomoc podnikom