Na obzore nový Smer

Ak sa niekto minulý týždeň čudoval, ako razantne Peter Pellegrini nastolil požiadavku odstúpenia Roberta Fica z čela Smeru, tak vysvetlenie priniesol prieskum agentúry Focus pre TV Markíza. Z neho vyplýva, že ak by Pellegrini založil „nový“ Smer, zanechal by Ficov „starý“ Smer ďaleko za sebou. Je pravdepodobné, že podobným informáciami disponoval aj Pellegrini, inak by sa vyjadroval s oveľa väčšou pokorou...

31.05.2020 19:00
debata (58)

Hoci prieskum katapultoval neexistujúcu stranu na druhé miesto, čím nová „Pellestrana“ úplne prekreslila politickú mapu Slovenska, skúsenosť nás nabáda, že netreba mať veľké oči, pretože napokon môže byť všetko inak.

Napríklad SDĽ v r. 1994 v prieskumoch atakovala hranicu 20 percent a jej lídri sa už-už videli byť víťazmi, a preto tlačili na predčasné voľby. Ľavicová štvorkoalícia Spoločná voľba napokon získala len 10,4 % a horko-ťažko preliezla do parlamentu, čo bol začiatok konca SDĽ.

Podobne si Andrej Kiska myslel, že z prezidentského kresla zasadne rovno do premiérskeho, no škaredo sa zmýlil. Vzhľadom na jeho veľmi slabý výkon v predvolebnej kampani mohol byť napokon rád, že sa jeho strana Za ľudí dostala vôbec do parlamentu.

Hoci prieskum katapultoval neexistujúcu stranu na druhé miesto, čím nová „Pellestrana“ úplne prekreslila politickú mapu Slovenska, skúsenosť nás nabáda, že netreba mať veľké oči, pretože napokon môže byť všetko inak.

Momentálne Pellegrini ťaží nepochybne zo svojej obľuby, ktorá pramení najmä z toho, že bol dva roky premiérom. Lenže zíde z očí, zíde z mysle… Podobne, ako sa nedávno prerátal Kiska, aj jemu sa môže stať, že postupne upadne do zabudnutia.

Problém spočíva v tom, že Pellegrini ani zďaleka nie je taký výrazný politik ako Fico. Milý, usmievavý, to áno. Vieme však, čo tento „sympaťák s jamkami na lícach“ vlastne chce? Čo chce robiť inak ako Fico? Ono nestačí byť len proti niekomu, vymedziť sa voči ostatným, ale nutné je povedať aj to, čo chcem. Preto musí v dohľadnom čase sformulovať jasné politické posolstvo, aby nevyzeral ako niekto, kto opúšťa potápajúcu sa loď.

Ak to nedokáže, Pellegriniho môže postihnúť osud všetkých rebelov, ktorí boli síce miláčikmi médií, lebo sa vzbúrili proti nepopulárnym straníckym lídrom, no napokon v politike skončili skôr, ako samostatne začali.

Navyše, jeho oponenti si nepochybne nenechajú ujsť ani jednu príležitosť, aby mu pripomenuli jeho 20-ročné pôsobenie v Smere. A treba povedať, že Pellegrini stihol toho v drese Smeru veľa: bol asistentom Ľubomíra Vážneho, poslancom, štátnym tajomníkom ministra financií, ministrom školstva, šéfom parlamentu, vicepremiérom pre investície a napokon premiérom. Kam ho poslali, tam poslušne šiel a celý čas sa len ticho prizeral škandálom, ktoré sa okolo neho diali. Osmelil sa, až keď bol Fico na vedľajšej koľaji. Aj preto „nový Smer so starými tvárami“ bude častým terčom útokov.

Na druhej strane, elektorát, ktorý kedysi dokázal osloviť Smer, tu stále existuje, len je roztratený medzi inými stranami. Dá sa predpokladať, že ak bude Igor Matovič pokračovať v chaotickom štýle politiky, bývalí voliči Smeru sa budú obzerať po iných možnostiach. Aby ich však Pellegrini prilákal, bude musieť robiť tvrdú, no zároveň dôveryhodnú opozičnú politiku, lebo inak skončia u kollárovcov alebo kotlebovcov.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Peter Pellegrini