Zápach z čistenia

Sľubovali, že budú iní. Odlišní ako ich predchodcovia pri moci. Zatiaľ to však tak s novou vládnucou garnitúrou nevyzerá.

02.06.2020 19:00
debata (20)

Na mnohých miestach je potrebná očista, ale vo viacerých prípadoch vzniká zápach z čistenia. Čo už znamená, že ide o neprijateľné čistky a v ďalšom rade aj o podozrenie z protežovania, ktoré by „vyvoleným" mohlo v budúcnosti účelovo padnúť vhod.

Najviac okatým príkladom čističa je minister zdravotníctva Marek Krajčí. Výpoveď, ktorú dal uznávanému riaditeľovi detskej nemocnice Ladislavovi Kuželovi, bola šokujúca vrátane jej spôsobu (večer ponižujúca správa, že ráno už do práce prísť nemusí). Podľa Krajčího vedenie špitála stratilo jeho dôveru, ale od nástupu do funkcie si nenašiel čas porozprávať sa s Kuželom. Napriek tomu, že z budovy ministerstva vidí rovno do okien nemocnice.

O Krajčím, ktorý rozbehol čistenie so zápachom, sa medzi lekármi hovorí, že hlavným predpokladom odbornosti pre riaditeľské funkcie môže byť krstný list. Tak trochu aj v zmysle toho, čo napísal o svojom zážitku, keď mal desať rokov: „Duch Svätý na mňa zostúpil, keď som sa zabával s kamarátmi na galérii kostola počas bohoslužieb. Zrazu som začal plakať a vedel som, že musím na výzvu reagovať."

Nie je to pokus vysmievať sa z viery. Iba nechápavosť, ako kresťan môže zostupovať do politického suterénu, až to začína byť do plaču.

Možnosť, že šéfom prokuratúry by mohol byť aj neprokurátor, existuje v rôznych štátoch EÚ, ale tu môže ísť v prvom rade o dosadenie „nášho človeka".

S obavou treba sledovať aj experiment vo vládnej koalícii, ktorého zámerom je upraviť voľbu generálneho prokurátora. Prezidentka Zuzana Čaputová nad plánovanou zmenou zákona krúti nosom, pričom si zaslúži pochvalu za to, že sa netají, že zacítila zápach.

Možnosť, že šéfom prokuratúry by mohol byť aj neprokurátor, existuje v rôznych štátoch EÚ, ale tu môže ísť v prvom rade o dosadenie „nášho človeka". O osobu so silnými väzbami na viacerých členov vládnej koalície, prípadne spájanú so záujmami jej predstaviteľov. Interes o možnú kandidatúru Daniela Lipšica napríklad nezakrýva podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Bolo by však zaujímavé vedieť, čo by hovoril niekdajší spoluorganizátor protestov iniciatívy Za slušné Slovensko, keby stále vládol Smer, ktorý by menil zákon tak, aby na čelo prokuratúry mohol pretlačiť „nášho človeka".

Teraz to môže vyzerať na nebezpečnú epizódu z tvorivej dielne novej vládnucej zostavy. V právnom štáte sa zákony nemenia, aby sa ulahodilo personálnej ambícii jednotlivca, prípadne záujmom istých politikov; zvlášť v tomto prípade, keď ide o dôležitý post, ako je nepolitická funkcia šéfa prokuratúry.

Zarážajúce je, že po novom by tohto ústavného činiteľa mohli odvolať v prípade, že „prestane funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne". V stručnosti: čiže keby sa znepáčil, vykopnú ho…

Pozoruhodný nápad v porovnaní s pozíciou člena NR SR, ktorý môže s nulovými následkami x-krát porušiť poslanecký sľub v bode, že bude dodržiavať ústavu. Nič sa mu nestane, ak Ústavný súd označí za protiústavný zákon, za ktorý hlasoval.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Daniel Lipšic #Náš človek #Marek Krajčí