Autonómia, stará maďarská pesnička

V slovensko-maďarských vzťahoch panoval dlho pokoj. Vybičované emócie, aké sme zažívali v 90. rokoch, a slovné spojenia ako „maďarská iredenta“ prakticky vymizli z nášho slovníka. No bol to iba zdanlivý pokoj.

03.06.2020 18:35
debata (10)

Démoni minulosti, hoci oslabení, čakali kdesi v závetrí na svoju príležitosť. A tá prišla. Strana maďarskej komunity predložila v utorok Memorandum, v ktorom okrem iného žiada „vytvorenie Maďarského okolia, ktoré by spravovali Maďari prostredníctvom svojich volených zástupcov“. Inými slovami povedané: SMK žiada autonómiu. Ani sme sa nenazdali a už je to tu zas!

Otázka, ktorá sa zdala byť dávno uzavretá, sa tak oblúkom vracia späť. Je príznačné, že sa tak udialo iba dva dni pred 100. výročím podpisu Trianonskej mierovej zmluvy a iba pár dní po odchode Bélu Bugára z aktívnej politiky. Všetkým tým, ktorí mu uplynulé štyri roky nevedeli prísť na meno, možno pomaly dochádza, že práve vďaka nemu k podobným avantúram v minulosti nedochádzalo a, naopak, Most- Híd pôsobil vo vláde ako stabilizačný prvok.

Na rozdiel od maďarských nacionalistov dokázal Bugár balansovať na hrane slovensko-maďarských záujmov. Mnohí tak možno ani nepostrehli, že sa mu podarilo presadiť dvojjazyčné tabule na železničných staniciach. V 90. rokoch, keď tu panoval nacionalizmus, by takéto opatrenie sprevádzali protesty. Teraz si to človek uvedomí, až keď vlak zastaví napríklad v Šali a na tabuli uvidí nápis Vágsellye. A nič sa nedeje…

Teraz, keď sa nenávidený Most – Híd ocitol mimo parlamentu, vycítili v SMK príležitosť, ako zjednotiť Maďarov pod jednotnou zástavou. A nastoľovanie radikálnych požiadaviek je ideálnou cestou, ako ich nahnať opäť do spoločného maďarského košiara.

Predstavitelia SMK sú však z iného cesta. Akoby sa inšpirovali heslami radikálnej ľavice, a tak žiadajú nemožné. Vedia, že ak pri reforme verejnej správy neprešla ani len Komárňanská župa, tak autonómia na etnickom princípe je absolútne nepriechodná.

Dôvod, prečo idú s bubnom na zajace, je však iný. SMK ako „strana pravých Maďarov“ má silné väzby na Fidesz a vládu v Budapešti, ktorá roky nalievala peniaze do rôznych projektov na juhu Slovenska. Svojim chlebodarcom sa chcú preto nejako zavďačiť. Teraz, keď sa aj „nenávidený“ Most – Híd ocitol mimo parlamentu, vycítili príležitosť, ako zjednotiť Maďarov pod jednotnou zástavou. A nastoľovanie radikálnych požiadaviek je ideálnou cestou, ako ich nahnať opäť do spoločného maďarského košiara.

Iné, oveľa dôležitejšie otázky, ktoré zaťažujú slovensko-maďarské vzťahy, sa tak odsúvajú na neurčito. Asi najdôležitejšou z nich je Trianon. Túto udalosť budú Slováci a Maďari vnímať vždy odlišne. Pre nás znamenala víťazstvo – pevné stanovenie južných hraníc. Pre Maďarov porážku, pretože prišli o dve tretiny svojho územia a veľkú časť obyvateľstva.

Sté výročie Trianonu bolo ideálnou príležitosťou, ako vykonať akt zmierenia, lenže to by slovenskej vláde musel šéfovať politik, ktorý dovidí ďalej ako z Trnavy do Borovej. Na druhej strane by musel byť človek, ktorý neprovokuje uverejňovaním historických máp Uhorska na facebooku.

Namiesto zmierenia tu máme Memorandum SMK, ktoré vzťahy len vyostrí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #Trianon #Fidesz #Most-Híd #memorandum #autonómia #SMK #Béla Bugár #Igor Matovič #slovensko-maďarské vzťahy