Kurzarbeit. Fajn, ale ako na to?

Slovensko čaká kríza, aká tu ešte nebola. Podľa prvých náznakov sa zdá, že o tom vie aj minister práce Milan Krajniak. Povedal totiž, že by bolo načim aj u nás zaviesť trvalý kratší pracovný čas, známy aj ako kurzarbeit.

04.06.2020 19:00
debata

Má to, samozrejme, logiku. Keď bude zle, nebude už treba narýchlo hasiť, vláda len vytiahne hotové opatrenie… Nápad je to síce pekný, len to uskutočnenie je stále akési zahmlené.

Jasné je nateraz iba to, kde hľadal minister práce inšpiráciu. Zahľadel sa rovno na Nemecko. A práve tak nejako by to malo fungovať aj u nás.

Ako presne, to ešte nik nevie. A tiež nie je jasné, či je vôbec reálne na Slovensku zopakovať nemecký model, ktorý tam funguje už desaťročia. No vzhľadom na to, že v Nemecku práve vďaka kurzarbeitu zachránili v roku 2009 státisíce pracovných miest, to musí byť dobré.

Pomoc by podľa prvých nástrelov mohla ísť z fondu nezamestnanosti alebo cez nový odvod. Zaujímavá a odvážna myšlienka. Zo spomínaného fondu sa vyplácajú v núdzi aj dôchodky. Keďže ekonomike sa darilo, peniaze sa v ňom akosi nakopili, tak sa nimi plátalo, čo sa dalo. No teraz sa situácia otočila. Rady ľudí bez práce rastú, počítať tak s tým, že by náhodou vo fonde bolo čosi nazvyš, veru nejde.

Inšpirovať sa vecami, ktoré fungujú na Západe, je jedna vec, no skúšať ich aplikovať v slovenských pomeroch, je vec druhá. Zväčša oveľa ťažšia.

Preto sa ako schodnejšia javí druhá možnosť, a to nový, kurzarbeitový odvod. Ten už Krajniakovi ľudia ako-tak rozpracovali. Malo by ísť o jedno percento z platu. Pričom polovicu má dať firma, tú druhú zamestnanec. Výsledok? Miliardy na horšie časy, ale aj rast ceny práce a o niečo nižšie platy.

Ministerstvo práce vraj už o zavedení kurzarbeitu s firmami aj s odborármi rokuje. Podľa ich vyjadrení mimo ministerskej diskusie je zrejmé, že neúčasť kompetentných im až tak nevonia. Predsa len by sa žiadala aká-taká účasť štátu, dôvodia. No v Nemecku štát na kurzarbeit neprispieva. Okrem toho upozorňujú, že ide o nastavenie a kontrolu opatrenia. Posielať peniaze niekam len tak mírniksdírniks, sa im neveľmi chce. Takže asi toľko ku kopírovaniu nemeckého vzoru.

Ono inšpirovať sa vecami, ktoré fungujú na Západe, je jedna vec, no skúšať ich aplikovať v slovenských pomeroch, je vec druhá. Zväčša oveľa ťažšia. Predsa len, naša ekonomika je, jemne povedané, niekde inde. Aj platy ľudí. A ani tie firmy sa k nám nehrnú preto, že by tu chceli robiť nejaký výskum, vývoj a hľadali skutočných odborníkov. Žiaľ, sme montážna dielňa, čo nás pri pandémii aj dobehlo. A hoci sa našej ekonomike v posledných rokoch darilo, úspory na horšie časy nemáme.

Veď aj ten kurzarbeit teraz platíme z európskych peňazí. A keď dôjdu? C'est la vie… Len na porovnanie: kým naša vláda vo veľkom ohlásila, že do ekonomiky naleje mesačne jednu miliardu, tá nemecká ohlásila v stredu ďalšiu pomoc 130 miliárd eur. Tomu sa už povie naštartovanie ekonomiky.

A kým my sa tu bavíme o pomoci v stovkách eur, v tom Nemecku skôr o tisíckach. Keď sa to tak vezme, tomu sa už povie pomoc. Ale vlastne nemusíme chodiť až tak ďaleko, ono aj tie naše platy sú také akési slovenské…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #kurzarbeit