Premiér Igor Matovič: Szia, kedves barátaim

Ktovie, či sa na Bratislavskom hrade v predvečer storočnice Trianonskej mierovej zmluvy vypilo viac barackpálinky alebo borovičky. Úrad vlády je v tomto ohľade mimoriadne skúpy na slovo.

05.06.2020 19:30
debata (13)

Maďarskí účastníci sa však pobrali z podujatia večerným veľkomestom v povznesenej nálade. Premiér im vraj nasľuboval hory-doly, no teraz, ako sa vyjadrili, ide o to, aby nezostal pri rečiach, ale aby konal.

Sám Igor Matovič na facebook v eufórii napísal: „Na ceste domov po dni, na ktorý som hrdý. Dohodol som skvelú vec, o ktorej sa čoskoro dozviete… a pozval som na veľké priateľské stretnutie ľudí, ktorí sa predlhé roky cítili menejcenní… bruuu.“ Akože, dobrú noc.

Neskôr ešte dodal čosi v tom zmysle, že vládna koalícia by nemala premárniť historickú šancu na zmenu preambuly Ústavy SR s úvodnou vetou „My, národ slovenský…“ Vďaka pohotovému spravodajstvu Pravdy sa jeho nadšenie schladilo pod bod mrazu. Všetci, ktorým to trocha myslí, po prečítaní požiadaviek memoranda SMK pochopili, že predseda vlády opäť prestrelil.

Držiteľ modrej knižky (nevojak) absolvoval dodatočné PŠM (politické školenie mužstva). Do žehlenia jeho najnovšieho faux pas sa vložil šéf diplomacie Ivan Korčok (za SaS), podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a ďalší. Nevyhlásili však, že kráľ je nahý, ale že „urobil skvelé gesto voči maďarskej menšine“, no tá ho podviedla.

Vzápätí Matovič píše nový status s oslovením „Szia, kedves barátaim. Ahojte, milí priatelia“, v ktorom uvádza, že ponúkané gesto, z ktorého „cítil akési uveličenie“, niekoľkí hostia na Hrade zneužili. V deň výročia Trianonu pritvrdil: „Akoby ste vy podali ruku, a miesto jej prijatia vám na ňu napľujú.“

Nuž, kto komu napľul (si) do ruky, by sa dalo polemizovať. V každom prípade barátaim Korčoka, Šeligu, Káčera a ostatných čaká veľa práce s dokazovaním, že premiér nie je nahý.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #memorandum #bratislavský hrad #SMK #Igor Matovič #Ivan Korčok #maďarská menšina #Juraj Šeliga #preambula #Trianonská zmluva